Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Maloobchodní Target hlásí růst návštěvnosti, kvůli nejistotě však stahuje výhled a odkládá investice

Maloobchodní Target hlásí růst návštěvnosti, kvůli nejistotě však stahuje výhled a odkládá investice

25.3.2020 15:12, TGT

Americký maloobchodní řetězec Target hlásí výrazný růst návštěvnosti a prodejů základních kategorii v posledních týdnech. Kvůli nejistotě spojené s koronavirem však stahuje výhled a odkládá investice.

Target hlásí výrazný růst návštěvnosti

První tři týdny kvartálu, který začal 2. února společnost zaznamenala návštěvnost svých provozoven v souladu s předchozím rokem. V posledním únorovém týdnu však zaznamenala její růst, a tak porovnatelné tržby za celý únor meziročně vzrostly o 3,8 %.

Začátkem března společnost zaznamenala ještě vyšší růst návštěvnosti a tržeb. Od začátku března tak porovnatelné tržby byly meziročně o 20 % vyšší. Porovnatelné tržby potravin a základního sortimentu vzrostly dokonce o 50 %, naopak tržby oblečení a příslušenství meziročně klesly o 20 %. Společnost hlásí také vyšší prodeje zboží spojených s trávením času doma – ať už práce či zábavy.

Společnost kvůli nejistotě stahuje výhled a pozastavuje zpětný odkup akcií

I když společnost držela své ceny nízko, růst tržeb vedl k vyšší marži oproti očekávání. Pokračující pokles prodejů zboží s vyšší marží ve zbytných kategoriích by mohlo vést k nižší marži ve zbytku čtvrtletí.

Target také očekává zvýšení části nákladů kvůli investicím do mezd a zaměstnaneckých benefitů, zatížení dodavatelského řetězce a více hodinám vynaloženým na uklízení obchodů. Společnost tak oproti předchozímu výhledu očekává o 300 mil. USD vyšší náklady v prvním čtvrtletí.

„Vzhledem k vysoce proměnlivému a nejistému výhledu spotřebitelských útrat a vládních rozhodnutích spojených s [koronavirem] COVID-19 vzniká nezvykle široký rozsah potenciálních dopadů na výsledky Targetu za první čtvrtletí,“ odůvodňuje Target v prohlášení stažení výhledu a přerušení zpětného odkupu akcií.

„V těchto nebývalých časech jsou výhody plynoucí z naší silné rozvahy a různorodé nabídky zboží napříč kategoriemi velmi důležité,“ řekl finanční ředitel Michael Fiddelke, podle kterého Target ze současné situace vyjde v pozici finanční síly.

Minulý týden společnost oznámila navýšení hodinové mzdy do května o 2 dolary na hodinu. Target také umožní zaměstnancům nad 65 roků nebo se zdravotními potížemi a těhotným ženám zůstat doma na placeném volnu.

Stahovaný výhled Target oznámil jen tři týdny zpátky.

Target letos postaví méně malých obchodů, větší polovina přestaveb se posouvá na rok 2021

Společnost dříve očekávala, že letos přestaví 300 prodejen a postaví 36 malých, nyní však plánuje přestavbu už jen 130 a zbytek se posouvá na rok 2021. Malých prodejen letos plánuje postavit jen 15-20.

Akcie Targetu (TGT) dnes ztrácí 7,9 % na 92,65 USD, zatímco index S&P 500 klesá o 1,2 % na 2417,6 b.

Zdroj: Target


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde