Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ požádal o povolení umístit dva nové jaderné bloky do Dukovan (+komentář analytika)

ČEZ požádal o povolení umístit dva nové jaderné bloky do Dukovan (+komentář analytika)

25.3.2020 10:27, BAACEZ

„Společnost ČEZ dnes předala na Státní úřad pro jadernou bezpečnost žádost o povolení umístění stavby nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Ukončila tak pětileté přípravné práce a je připravena na licenční proces podle atomového zákona,“ uvádí v prohlášení.

„Předmětem žádosti je umístění dvou jaderných zařízení, každého s jedním tlakovodním reaktorem o elektrickém výkonu do 1200 MWe. Tento postup umožňuje zohlednit aktuálně upřesňované energetické a klimatické cíle České republiky a až následně rozhodnout o výstavbě jednoho či dvou budoucích bloků,“ uvádí dále ČEZ.

„Stejně jako u posuzování vlivů na životní prostředí je i v procesu licencování naším cílem maximální otevřenost a transparentnost. Proto zveřejňujeme i například celou Zadávací bezpečnostní zprávu a veřejnost tak získá volný přístup ke klíčovému dokumentu,“ uvádí předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

„Neutrální zpráva. Proces je stále v počáteční fázi. Důležité bude, jak budou nastaveny smlouvy mezi státem a ČEZem, které by měly poskytnout garance ČEZu, resp. minoritním akcionářům. Podle dřívějších plánů měly být smlouvy podepsány do konce letošního března, podle včerejších slov ředitele ČEZu Daniela Beneše se termín posouvá do června. Potenciální výstavba nového jaderného zdroje je dlouhodobým projektem, jenž v příští dekádě nebude mít zásadní dopad do investičních výdajů ČEZu, resp. do likvidity společnosti. Pokud by se začalo stavět, nebude to dříve než cca za deset let. Během této doby je jednou z možností i to, že by projekt/výstavba přešla na stát,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie ČEZ (BAACEZ) aktuálně rostou o 4,1 % na 437 Kč.

Zdroj: ČEZ


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde