Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Aleš Michl: ČNB by mohla odvést část loňského zisku do státního rozpočtu

Aleš Michl: ČNB by mohla odvést část loňského zisku do státního rozpočtu

19.3.2020 11:41

Člen bankovní rady Aleš Michl ve čtvrtečním rozhovoru pro iNDES.cz uvedl, že navrhuje, aby Česká národní banka buď přispěla České republice ke určité koupi anebo polovinu loňského zisku z investic devizových rezerv mimořádně odvedla do státního rozpočtu.

Jeden z členů bankovní rady ČNB ve středu v rozhovoru pro idnes.cz uvedl, že Česká národní banka v loňském roce vydělala díky investicím devizových rezerv kolem 60 miliard korun a navrhuje, aby banka část těchto peněz využila k boji proti koronaviru. „Navrhuji buď pro Česko něco nakoupit anebo třeba polovinu loňského zisku mimořádně odvést do státního rozpočtu,“ řekl Michl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Česká národní banka v pondělí mimořádně snížila sazby, aby v boji s koronavirem podpořila ekonomiku. Je to dostatečné? Nebude třeba srazit úroky až k nule, jako během finanční krize?
Úrokové sazby je potřeba dále snížit. Jestli až na nulu, to teď nevím, nebudu střílet od boku. Pozor ale, stejně rychle jako jsme teď po „pravém háku virem“ drsně spadli na zem, pak po nalezení účinné vakcíny zase porosteme.

Ještě na začátku února jste kvůli vysoké inflaci sazby zvyšovali. Teď už se rychlého růstu cen bát nemusíme?
Inflace je peněžní jev. Peníze se teď budou otáčet méně, půjde to postupně proti inflaci, dokud vir neknockoutujeme.

Ale co oslabená koruna? Nedostaneme se do pasti poklesu ekonomiky a současně růstu cen?

Ne. Slabší kurz sice zdražuje dovoz, ale podporuje poptávku po domácí výrobě a nakopává exportéry z krize. Kurz teď výrazně oslabil i proto, že v minulosti ČNB intervenovala a teď se prodávaly pozice z té doby. Nepleťme se do kurzu, je to tržní veličina.

Bývalý guvernér Miroslav Singer říká, že by ČNB měla začít prodávat devizové rezervy. Ve chvíli, kdy se kurz vrátil nad hranici 27 korun za euro, je k tomu příhodná situace. Má to smysl?
Kolegu Singera respektuji, ale můj přistup je jiný, než se tady kdy dělal. Chci rezervy, majetek zhodnocovat dlouhodobě. A ne se ho teď rychle zbavit. Byť se ziskem.

Co tedy může ČNB ještě udělat, aby ekonomiku podpořila?
Díky investicím devizových rezerv byla ČNB loni v zisku kolem šedesáti miliard korun. Přesné číslo bude zveřejněno. Z minulého období máme neuhrazenou ztrátu ve výši 187 miliard. V jakékoliv jiné situaci bychom roční zisk dali na částečné umazání ztráty z předchozích období. Ale teď jsme ve válce s virem. Navrhuji proto buď pro Česko něco nakoupit anebo třeba polovinu, tedy asi 30 miliard, mimořádně odvést do státního rozpočtu.

Rozhovor v plném znění naleznete na iDNES.cz po kliknutí na tento odkaz.

Zdroj: iDNES.cz


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde