Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Fed představil širokou paletu opatření; mj. snižuje sazby na nulu a oznamuje nové nákupy aktiv

Fed představil širokou paletu opatření; mj. snižuje sazby na nulu a oznamuje nové nákupy aktiv

16.3.2020 08:45

Fed v neděli oznámil rozsáhlou paletu opatření v reakci na efekty šíření onemocnění COVID 19. Měnově-politické úrokové sazby klesají na nulovou úroveň; centrální banka dále oznamuje nákupy aktiv, snížení nákladů na swapové linky a otevření nové, skokové snížení sazeb úvěrové facility pro komerční banky či pokles povinných minimálních rezerv na nulu.

Široká množina nástrojů

Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) americké centrální banky v neděli v nočních hodinách SEČ oznámil rozsáhlé spektrum nástrojů, jež mají napomoci zmírnit dopady šíření nemoci COVID 19 na ekonomiku USA, případně připravit půdu pro rychlý nárůst poté, co se negativní efekty šíření viru začnou mírnit, tím, že nedovolí zásadní ohrožení finanční stability.

„Šíření koronaviru poškozuje společnost a narušuje ekonomickou aktivitu v mnoha zemích, a to včetně Spojených států. Mj. byly významně ovlivněny také globální finanční podmínky,“ píše se v prohlášení zveřejněném na webovém portálu centrální banky. Fed následně oznamuje, že je připraven v reakci na efekty šíření koronaviru použít veškeré dostupné nástroje, aby udržel proudění úvěrů domácnostem a firmám a tím tak podpořil dosažení svých cílů v podobě cenové stability a maximální zaměstnanosti.

Snížení měnově-politických úrokových sazeb na nulovou úroveň

Fed snižuje cílové pásmo pro mezibankovní sazbu federal funds rate o 1 procentní bod a opět tak dosedá na nulovou úroveň měnově-politických sazeb, na níž se nacházel naposledy v roce 2015. FOMC dále uvádí, že očekává ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních do té doby, než si bude jistý, že ekonomika zvládá nastalou situaci tak, aby směřovala k cílům centrální banky.

Další opatření

Mimo prudké snížení úrokových sazeb však Fed oznámil také nový program nákupu aktiv, v němž se zavazuje k nákupu bondů v celkovém objemu 700 miliard dolarů. Centrální banka dále rozšiřuje dostupnost repo operací a oznamuje nižší náklady na dolarové swapové linky, resp. otevření nových linek ve spolupráci se zahraničními centrálními bankami či snížení úrokových sazeb úvěrové facility (discount window) pro komerční banky za účelem usnadnění poskytování úvěrů domácnostem a firmám.

Oznámení nákupu aktiv

Co se oznámeného programu nákupu aktiv týče, Fed informuje, že navýší svoji bilanci o minimálně 500 miliard dolarů ve vládních dluhopisech, zatímco zhruba 200 miliard dolarů by měl činit objem nakoupených mortgage-backed securities. Centrální banka tento krok komentuje snahou o zajištění hladkého fungování trhů cenných papírů, jež jsou klíčové pro poskytování úvěrů domácnostem a firmám.

Snížení úrokové sazby úvěrové facility pro komerční banky

Fed také ve spojení se zmiňovaným oznámením snížení sazeb úvěrové facility v podobě tzv. discount window v tiskovém prohlášení urguje komerční banky, aby ukrojily ze svých kapitálových rezerv a poskytovaly domácnostem a podnikům úvěry i v této nepříznivé situaci. Komerční banky si budou moci v rámci discount window od centrální banky půjčit zdroje až na období devadesáti dnů, a to za úrokovou sazbu 0,25 %, což znamená snížení o 150 bazických bodů (100 bp reflektuje pokles fed funds rate, 50 bp je za účelem zúžení rozpětí relativně k overnight sazbě, což by mělo pomoci podpořit aktivnější využívání této facility). Fed dále také snižuje povinné minimální rezervy pro obchodní banky na nulu, a to s platností od 26. března.

Nižší náklady na dolarové swapové linky, resp. otevření nové linky

Ve spolupráci s centrálními bankami Japonska, Velké Británie, Kanady, Evropy, a to včetně Švýcarska, Fed také informoval o snížení nákladů na dolarové úvěry do zahraničí prostřednictvím existujících swapových linek. Úroková sazba těchto linek se tak snižuje na úroveň 25 bazických bodů nad federal funds rate. Navíc k již existujícím týdenním operacím centrální banka oznámila od pondělí poskytování nové linky s horizontem 84 dní.

 

Zdroj: Federal Reserve; The Financial Times; CNBC; Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde