Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Projekt výstavby nového jaderného zdroje bude pro ČEZ ziskový, prohlásil ministr průmyslu Havlíček

Projekt výstavby nového jaderného zdroje bude pro ČEZ ziskový, prohlásil ministr průmyslu Havlíček

16.12.2019 16:57, BAACEZ

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnes pro agenturu Bloomberg prohlásil, že projekt výstavby nového jaderného zdroje bude pro ČEZ ziskový. Jeho slova sice v sobě skýtají určitý optimistický nádech pro ČEZ, resp. akcie ČEZu, nicméně bez uvedení konkrétnějších závěrů vnímáme toto vyjádření neutrálně.

Dále uvedl, že stát a ČEZ jsou připraveni podepsat smlouvy, které budou řešit rizika spojená s výstavbou a měly by přinést rozumné řešení, jenž bude přijatelné i pro minoritní akcionáře ČEZu. V tomto směru ministr Havlíček opět neřekl nic nového. První rámcová, resp. druhá konkrétnější smlouva mezi státem a ČEZem, jsou v podstatě před dokončením a podle posledních vyjádření (informovali jsme zde) by měly být podepsány v 1Q 2020. Smlouvy by měly řešit především poskytnutí garancí ČEZu ze strany státu včetně možnosti převodu celého projektu výstavby na stát, pokud by se ukázalo, že to nebude pro ČEZ výhodné.

Na konkrétnější závěry si však budeme muset počkat. Náš pohled na danou problematiku neměníme. Projekt výstavby nového jaderného zdroje je za aktuálních tržních cen elektřiny pohybující se v rozmezí 45 – 50 EUR/MWh nerentabilní, neživotaschopný (podle našeho názoru by ceny musely být cca dvojnásobné, aby stavba byla návratná). Bude tak na managementu ČEZu, aby si ve výše zmíněných smlouvách dokázal vyjednat dostatečné pokrytí rizik, jenž s sebou výstavba jádra bude přinášet. Možnost převedení celého projektu na stát bychom vnímali jako pozitivní prvek v rámci smlouvy. Stejně tak např. případné ujednání o garantovaných cenách elektřiny (tzv. contract for difference), jenž by ČEZu přinášelo jasné a transparentní zajištění rentability projektu. K systému garantovaných cen elektřiny se však nynější politická garnitura staví rezervovaně, jeho zahrnutí do smlouvy by tak pro nás bylo pozitivním překvapením.

Znovu je potřeba zdůraznit, že v příštích deseti letech nedojde k zahájení výstavby, budou probíhat pouze různé přípravné práce (územní rozhodnutí, stavební povolení, zkoumání vlivů na životní prostředí apod.) včetně výběru dodavatele. Dopad do investičních výdajů, do likvidity ČEZu bude marginální, výplata dividendy tak v nejbližších letech nebude ohrožena. Jaderný projekt je teprve v počátcích, dnes nelze předjímat, zda za cca deset let skutečně dojde k zahájení samotné výstavby či zda nakonec projekt nepřejde pod stát.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde