Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Oldřich Dědek (ČNB) se stále přiklání spíše ke stabilitě úrokových sazeb

Oldřich Dědek (ČNB) se stále přiklání spíše ke stabilitě úrokových sazeb

30.10.2019 12:05

Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB, v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že se stále přiklání k ponechání hlavní úrokové sazby na úrovni 2,00 %. Centrální bankéř také zmínil, že za jednu z největších nejistot shledává právě vývoj kurzu koruny, jakékoli spekulace o ovlivňování jejího kurzu prostřednictvím devizové politiky však odmítá.

Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB, v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že se stále přiklání k ponechání hlavní úrokové sazby na úrovni 2,00 %. Centrální bankéř přímo řekl, že: "Od minulého zasedání, kdy jsem hlasoval pro stabilitu sazeb, podle mě nepřišly nějaké argumenty, které by jednoznačně nutily sazby zvyšovat."

Oldřich Dědek měl na mysli především poslední čísla za zářijovou inflaci, která podle nich zpomalila na 2,7 %. Podle jeho názoru je totiž „… za plnění inflačního cíle nutno považovat celou definici cíle.“

I přes poslední kroky centrálních bank všude po světě pak podle něj není otázka snižování sazeb v podmínkách České republiky aktuální: „Myslím, že debata bankovní rady o případném snižování sazeb je velmi daleko vzhledem k tomu, že inflace koketuje spíše s horní hranou fluktuačního pásma …"

Centrální bankéř také zmínil, že za jednu z největších nejistot shledává právě vývoj kurzu koruny, jakékoli spekulace o ovlivňování jejího kurzu prostřednictvím  devizové politiky však odmítá: "V současnosti, zdá se mi, nehrozí nějaké výraznější oslabování koruny, i když je to jedna z největších nejistot, a to dlouhodobě. … Určitě bychom nechtěli, aby to vyvolalo dojem, že jak kurz stále nějak neposiluje, tak že začneme aktivní devizovou politikou ten kurz tlačit někam, kde by nám vyhovoval více. Takhle určitě debata nestojí."

 

Zdroj: Reuters


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6086225,97438
USD23,1856124,47239
GBP28,8304730,43053
CHF25,3855726,79444
PLN5,700226,01658

Kompletní informace zde