Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dolní komora britského parlamentu odhlasovala vypsání prosincových předčasných voleb

Dolní komora britského parlamentu odhlasovala vypsání prosincových předčasných voleb

30.10.2019 10:55

Včera večer si britští zákonodárci odhlasovali vládní návrh na vypsání předčasných voleb v zemi k 12. prosinci. Zákon musí ještě projít horní komorou, nicméně od té se neočekává, že by zabránila jejich konání.

Včera večer si britští zákonodárci odhlasovali vládní návrh na vypsání předčasných voleb v zemi k 12. prosinci, které by měly pomoci odstranit současnou patovou situaci v rozložení sil v hlavním legislativním orgánu Velké Británie.

Labouristé se nejdříve pokusili protlačit Sněmovnou reprezentantů návrh na vypsání voleb v termínu 9. prosince, který však nakonec neprošel. Pro vypsání předčasných voleb podle původního vládního návrhu na 12. prosince se nakonec vyslovilo 438 členů parlamentů a pouhých 20 se postavilo proti němu.

Zákon musí ještě projít horní komorou, nicméně od té se neočekává, že by zabránila jejich konání.

Takřka všechny politické strany v zemi si od předčasných voleb slibují posílení svého vlivu v parlamentu a přisuzují jim veliký význam. Britský ministerský předseda Boris Johnson z řad konzervativců si od voleb slibuje, že mu a dají silnější postavení, které mu dovolí odejít z unijního celku v nejkratším možném termínu, dodává k tomu však, že již nyní očekává tvrdý střet. Labouristé a Liberální demokraté vidí v předčasných volbách možnost pro voliče, aby se vyslovili, zda si vůbec přejí brexit a budou usilovat o získání hlasů všech "remainistů". Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová komentuje předčasné volby jako šanci na vypsání dalšího referenda o nezávislosti Skotska, k čemuž by dala mandát silná podpora pro její Skotskou národní stranu (SNP). Představitelé konzervativců ve Skotsku pak volají pro odevzdání hlasu právě jim, jestliže si voliči přejí setrvání Skotska v Britském království. Strana zelených naopak věří, že volby se stanou veřejných voláním po razantnější zelené politice a řešení palčivých environmentálních otázek.

 

Zdroj: BBC


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde