Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké indexy se pohybují v zeleném pásmu.

Americké indexy se pohybují v zeleném pásmu.

23.9.2019 19:03

Index Dow Jones +0,09 % na 26960,1 b. Index S&P 500 +0,1 % na 2995,19 b. Index Nasdaq Composite +0,1 % na 8125,937 b.

 Na začátku týdne americké akciové trhy mírně posilují a index Dow Jones si zatím připisuje 0,09% a širší S&P 500 se  také pohybuje v zeleném a přidává  0,1%. Investoři   jsou  však opatrní, protože na konci minulého týdne americký prezident Donald Trump informoval, že nemá zájem na uzavření částečné dohody s Pekingem. Po této zprávě přišel  poněkud  zavádějící  report, podle kterého čínská delegace údajně odmítla navštívit kukuřičná pole v Montaně, což podle analytiků vyznělo, jako negativní signál před blížícím se jednáním mezi USA a Čínou, která by měla začít ve Washingtonu na začátku října.  Během víkendu se však   objevily zprávy, podle kterých jsou důvody zrušené návštěvy čistě domácího charakteru a byly na straně požadavku Spojených států. Ke zklidnění na trhu přispěli také sami čínští představitelé, kteří dodali, že se na plánovaných jednáních s americkou stranou nic nemění.  K uvedenému je třeba poznamenat, že stupňující  obchodní konflikt mezi USA a Čínou se podle názoru analytiků již projevuje  na podnikatelském sentimentu a také na zpomalení  růstu vyspělých ekonomik. Číně se však zatím daří   v tomto sporu dobře orientovat a aktivita v čínském hospodářství je zatím stále silná a drží se kolem 7%.  Tento vývoj je podle analytiků překvapivý a také sama vláda amerického prezidenta   Donalda Trumpa očekávala, že právě Čína se stane hlavní obětí obchodních válek.

Dolar na páru s eurem dnes přidává 0,3% a dostává se k úrovni 1,0985 USD/EUR. Dolar na páru s eurem posiluje po reportu Indexu aktivity ve zpracovatelském průmyslu ( PMI ), který v září klesá na 45,6 b. ze srpnových 47,0 b., když odhad analytiků byl 47,3 b.

V centru zájmu je také ropa WTI, která v předchozím týdnu prošla turbulencí, kdy umazala prudký nárůst, který následoval bezprostředně po útoku na hlavní ropná zařízení v Saudské Arábii. Za oslabením WTI  stálo kladné vyjádření představitelů  Saudské Arábie, podle kterého by mělo do konce měsíce dojít k úplnému obnovení produkce. Je třeba poznamenat, že vzhledem k údajnému zapojení Iránu se nad tímto regionem podle analytiků vznáší významné geopolitické riziko. K poklesu ceny černého zlata mohou dopomoci také břidliční těžaři v US, kteří zaplaví trh svou produkcí s určitým odstupem. Lehká ropa WTI dnes mírně posiluje 0,2% a dostává se k úrovni 58,2 USD/barel. Na začátku týdne tak korigují akcie společnosti Transocean ( RIG ), která těží ropu z věží v oceánu a dnes její akcie ztrácí více než 1,2% a hned v závěsu se ztrátou necelé 1,5% se drží akcie Marathon Oil Corp. ( MRO ).a také Abraxas Petroleum ( AXAS ), které obchodují v červených se ztrátou necelých 4%.  Na druhé straně současná situace vyhovuje akciím známé těžařské společnosti Apache Corporation ( APA ), které obchodují se ziskem necelých 1,2% a také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Halliburtonu ( HAL ) přidávají na své tržní ceně necelé 1% a také  Schlumberger ( SLB ) přidává necelých 0,2%. Za zmínku stojí také akcie  konkurenta   těžaře, výrobce a dodavatele těžního zařízení Baker Hughes a GE ( BHGE ), které posilují o cca 3%.

Dnes se nedaří akciím z řad těžařů mědi a různých kovů.  Do červených se tak dívají akcie těžaře mědi Freeport McMorran ( FCX ), které oslabují o necelé 0,5%, když na začátku obchodování akcie ztrácely více než 1%.  a  také BHP Billiton ( BHP ) se ztrátou cca 1%. Za pozornost z tohoto sektoru stojí také zpráva, že kanadský těžař mědi First Quantum Minerals ( FQVLF ) popřel, že by byl cílem akvizic. Firma údajně měla prodat svůj minoritní podíl v Zambii, ale podle oficiálního vyjádření se do žádných diskusí o převzetí  nezapojila.  V reakci na tuto zprávu akcie First Quantum Minerals ( FQVLF ) obchodují se silnou ztrátou 12,4%.

Dnes se poměrně slušně daří žlutému kovu, který přidává 0,4% a zlato se tak dostává k úrovni 1 522 USD/Troyskou unci. Z této situace těží akcie těžařů zlata, kde největší kanadská společnost Barrick Gold. Corp. ( GOLD ) přidává na své tržní hodnotě necelé 1% a konkurenční akcie  společnosti  Eldorado Gold . Corp. ( EGO  ) se posouvají výš o více než 3,6%.

Bohužel, v poklesu z minulého týdne dnes pokračují akcie streamovací společnosti Netflix ( NFLX ) a to po komentářích svého CEO, který se týkal rostoucí konkurence na trhu. Podle názoru CEO se novými hráči na trhu   v následujících měsících stanou společnosti jako Disney a Apple, což dle ředitele Netflixu ( NFLX ) povede k růstu produkčních nákladů, které se v roce 2018 zastavily na 12 mld. USD a v roce 2020 budou atakovat hodnotu 18 mld. USD. Akcie Netflixu ( NFLX ) dnes ztrácí více než 2,3%.

Index S&P 500 +0,1 % na 2995,19 b.
Nejsilnější sektory S&PZměnaNejslabší sektory S&PZměna
Reality +0,6 % Zdravotní péče -0,5 %
Nezbytná spotřeba +0,5 % Komunikační služby -0,2 %
Informační technologie +0,4 % Základní materiály -0,2 %
Nejsilnější akcie S&PZměnaNejslabší akcie S&PZměna
Ulta Beauty (ULTA) +4,6 % Incyte Corp (INCY) -4,7 %
Equinix (EQIX) +3,1 % McKesson Corp (MCK) -4,1 %
Advance Auto Parts (AAP) +2,9 % ABIOMED (ABMD) -3,0 %
Target Corp (TGT) +2,8 % Take-Two Interactive Software (TTWO) -2,8 %
Tractor Supply (TSCO) +2,6 % Netflix (NFLX) -2,3 %


Luboš Bedrník
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde