Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Holandský centrální bankéř z ECB: poslední stimulační opatření banky jsou disproporční a neefektivní

Holandský centrální bankéř z ECB: poslední stimulační opatření banky jsou disproporční a neefektivní

13.9.2019 12:21

Holandský bankéř dále varoval před známkami nedostatku nízkorizikových aktiv, distorzi cen na finančních trzích a excesivnímu vyhledávání rizika na trzích s bydlením. Guvernér centrální banky Slovinska Boštjan Vasle naopak sdělil agentuře Reuters, že ECB je připravená kdykoli přistoupit k ještě větší stimulaci hospodářství eurozóny, pokud bude zapotřebí.

Šéf nizozemské centrální banky a člen bankovní rady ECB Klaas Knot, který uvolněnost měnové politiky ECB již v minulosti často kritizoval, vyslovil veřejně na adresu posledních kroků tvůrce evropské měnové politiky nesouhlas. Podle jeho pohledu je poslední balíček monetárních opatření disproporční k současnému vývoji evropských ekonomik a na stole leží silné argumenty vypovídající o neefektivnosti takovýchto nástrojů. Holandský bankéř dále varoval před známkami nedostatku nízkorizikových aktiv, distorzi cen na finančních trzích a excesivnímu vyhledávání rizika na trzích s bydlením.

Mediální agentuře Reuters poskytl rozhovor i Robert Holzman, nový šéf rakouské centrální banky a člen bankovní rady ECB, pro kterého bylo minulé zasedání v Evropské centrální bance jeho premiérou. Ten potvrdil, že na jednání se vyskytoval i nesouhlas s navrhovanými opatřeními, která nakonec prošla. Jednání nazval „velmi intenzivním“ ale zároveň „velmi konstruktivním“. Zároveň prohlásil, že myšlenka, jestli balíček opatření není chybou, proběhla hlavou určitě mnoha přítomným na zasedání.

Guvernér centrální banky Slovinska Boštjan Vasle naopak sdělil agentuře Reuters, že ECB je připravená kdykoli přistoupit k ještě větší stimulaci hospodářství eurozóny, pokud bude zapotřebí.

 

Zdroj: Reuters


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde