Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Skotský odvolací soud označil Johnsonovo přerušení jednání britského parlamentu za nezákonné

Skotský odvolací soud označil Johnsonovo přerušení jednání britského parlamentu za nezákonné

11.9.2019 13:28

Plénum tří soudců skotského odvolacího soudu vyneslo verdikt, že přerušení zasedání britského parlamentu z důvodu tzv. „prorogation“ je za současných okolností nezákonné. Verdikt tak jde proti rozhodnutí skotského soudu, kterému předsedal Lord Doherty, z minulého týdne. O dopadu dnešního rozhodnutí se spekuluje a není dopředu znám vzhledem k tomu, že existuje i opačný soudní verdikt. Minulý týden se totiž stejným tématem zabýval i londýnský soud na žádost veřejnosti a vydal rozhodnutí ve věci, že se nejedná o nezákonný akt moci výkonné.

Plénum tří soudců skotského odvolacího soudu vyneslo verdikt, že přerušení zasedání britského parlamentu z důvodu tzv. „prorogation“ je za současných okolností nezákonné. Verdikt tak jde proti rozhodnutí skotského soudu, kterému předsedal Lord Doherty, z minulého týdne. Klíčovým důvodem pro odlišný verdikt odvolacího soudu je podle samotných soudců Johnsonův motiv, kterým mělo být snaha o znemožnění vykonání vůle parlamentu, který si nepřeje brexit bez řádně vyjednané a schválené dohody. Britská vláda se údajně odvolá k britskému nejvyššímu soudu.

O dopadu dnešního rozhodnutí se spekuluje a není dopředu znám vzhledem k tomu, že existuje i opačný soudní verdikt. Minulý týden se totiž stejným tématem zabýval i londýnský soud na žádost veřejnosti a vydal rozhodnutí ve věci. Ten naopak shledal odstávku parlamentu za nestandardní nikoli však nezákonnou s odkazem na to, že se jedná o věc, ve které nemá rozhodovat moc justiční ale exekutivní a zákonodárná.

 

Zdroj: BBC


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde