Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Zákon zamezující brexitu bez dohody byl přijat dolní komorou, Johnsonův návrh na předčasné volby ne

Zákon zamezující brexitu bez dohody byl přijat dolní komorou, Johnsonův návrh na předčasné volby ne

5.9.2019 09:28

Zákon svazující ruce britskému premiérovi prošel Sněmovnou reprezentantů, nyní musí být přijat i na půdě Sněmovny lordů. Návrh na vypsání předčasných voleb pak spadnul pod stůl.

Včera ve večerních hodinách se podařilo opozičním členům parlamentu a 21 rebelujícím konzervativcům protlačit Sněmovnou reprezentantů návrh zákona svazující ruce ministerskému předsedovi vlády Jejího Veličenstva. Návrh již prošel všemi čteními v dolní komoře a nyní je tak zapotřebí, aby byl schválen i na půdě Sněmovny lordů.

Do horní komory parlamentu by se měl návrh zákona dostat k projednání již tento pátek v 18 SELČ. V současnosti se spekuluje, zda v horní komoře nedojde k obstrukcím tak, aby zákon nestihl projít celým legislativním procesem až do doby ukončení schůze Sněmovny reprezentantů v rámci tzv. „prorogation“.

Samotný zákon přímo popisuje kroky, které musí ministerský předseda podniknout v otázce brexitu. Dle něj tak Johnson, pokud do 19. října nevyjedná novou brexitovou dohodu anebo se mu nepodaří možnost odchodu bez dohody odhlasovat zákonodárným sborem, musí požádat představitele Evropské komise o odklad odchodu Británie z unie až na 31. ledna 2020. Je však zapotřebí dodat, že takovýto krok by musel být odsouhlasen i všemi členskými státy EU. Představitelé vládního kabinetu mají podle návrhu zákona zároveň povinnost pravidelně reportovat parlamentu jejich pokrok ve vyjednávání a přípravě na brexit.

Ihned po hlasování o zákoně zamezujícímu brexitu bez dohody vyvolal Boris Johnson hlasování o vypsání předčasných voleb k 15. Říjnu jakožto vládního návrhu. Z pozice kabinetu tak tento návrh potřeboval pro odhlasování 2/3 (434 osob) členů parlamentu: pro se jich však vyslovilo pouze 298, 56 členů pak bylo proti a ostatní se zdrželi hlasování. Labouristé měli nařízeno od svého předsedy Jeremyho Corbyna, aby pro návrh nezvedli ruku. Jak opoziční stranu britský premiér kritizoval, tak právě labouristé ještě nedávno požadovali vypsání předčasných voleb. Šéf opozice prohlásil, že pro vypsání voleb je ochotný zvednout ruku nejdříve až poté, co bude zákon zamezující brexitu bez dohody na konci legislativního procesu. V řadách labouristů se zvedají kritické hlasy, aby se předčasné volby konaly ještě později. Pokud by návrh na jejich vypsání byl vyvolán opozicí, bylo by zapotřebí k jeho přijmutí pouze ½ většiny.

 

Zdroj: BBC, Te Independent


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde