Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Zákonu zakazujícímu brexit bez dojednané dohody o krok blíže

Zákonu zakazujícímu brexit bez dojednané dohody o krok blíže

4.9.2019 09:57

Včerejší jednání dolní komory britského parlamentu přineslo opravdu mnoho: Boris Johnson díky dalšímu přeběhlíkovi ztratil většinu v zákonodárném orgánu, rebelující konzervativci napomohli zařazení návrhu zákona zamezujícího brexit bez vyjednané dohody na program dnešního jednání. Johnson prohlásil, že v případě schválení návrhu zákona, bude usilovat o předčasné volby; jeho hlavní politický rival Jeremy Corbyn odmítl podporu tomuto kroku.

Včera ještě před oficiálním začátkem schůze dolní sněmovny britského parlamentu ztratil premiér Boris Johnson většinu v zákonodárném orgánu, když člen parlamentu za konzervativce Philip Lee přešel k liberálním demokratům.

V průběhu schůze pak většina dolní komory za podpory 21 rebelujících konzervativců, mezi nimiž stojí například někdejší ministr financí Philip Hammond, odsouhlasila zařazení zákona zamezujícího brexit bez vyjednané dohody na program jednání. Jednat by se o něm mělo dnes od šesté hodiny večerní SELČ až po tom, co Sajid Javid bude reportovat stav veřejných financí. Pokud by zákon  prošel, ještě na něj čeká schvalování v horní komoře britského parlamentu.

Boris Johnson v reakci na podporu zařazení zákonu zamezujícímu „divokému“ brexitu prohlásil, že všechny rebelující členy své strany, kteří zvednou ruku v dnešním hlasování o jeho přijetí, nechá vyloučit ze strany. To by pro tyto členy parlamentu fakticky znamenalo, že se nemohou případných předčasných voleb zúčastnit na kandidátce své vlastní strany.

Téma předčasných voleb je od včerejšího jednání ještě více skloňováno: předseda vlády Jejího Veličenstva prohlásil, že v případě prohlasování zákona bude usilovat o vypsání předčasných voleb. Předseda nejsilnější opoziční frakce Jeremy Corbyn však předčasné volby odmítnul podpořit se svými labouristy. Zákon o vypsání předčasných voleb vyžaduje však získat v dolní komoře britského parlamentu 2/3 většinu, pokud bude navrhnut z rukou ministerského předsedy.

Boris Johnson po celou dobu argumentuje tím, že kroky parlamentu, který se snaží snížit riziko brexitu bez vyjednané dohody, oslabuje vyjednávací pozici Británie.

Hlavní mluvčí Evropské Komise prohlásila, že evropský exekutivní orgán si stále stojí za tím, že unijní administrativa je ochotná jednat o sporné irské pojistce, ale pouze za předpokladu, že britská strana přijde s návrhem řešení, které by ji mohlo nahradit.

 

Zdroj: BBC, Politico


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde