Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Vlastník nemovitostí Vonovia v příštím roce očekává pokles tržeb ve výši až 10 %

Vlastník nemovitostí Vonovia v příštím roce očekává pokles tržeb ve výši až 10 %

26.8.2019 17:01, VNA

Největší německý vlastník nemovitostí v příštím roce očekává výrazný pokles tržeb. Berlín plánuje zmrazit nájmy ve městě po dobu pěti let. Na úterním jednání se vedení města dohodlo na základních pravidlech, podle kterých bude chtít postupovat. Berlín chce přijmout zákon, který vstoupí v platnost nejpozději v lednu příštího roku. Zmražení nájmů by se podle svazu nájemníků mělo týkat jednoho a půl milionu bytů.

Největší vlastník nemovitostí v Německu, společnost Vonovia, v dalším roce očekává pokles tržeb až o 25 milionů euro (10 % tržeb plynoucích z německého kapitálu). Důvodem je „navrhovaná“ legislativa ze strany města, jejíž cílem by bylo zmrazit nájmy po dobu pěti let. Nová legislativa ještě potřebuje schválení ze strany senátu města. Vonovia se domnívá, že navrhovaná legislativa je protiústavní. Návrh zahrnuje nájem v maximální výši osm euro na metr čtvereční v domech postavených před rokem 2014.

Berlínská levicová koalice složená ze Sociálních demokratů, zelených a bývalé komunistické strany, se snaží nasadit otěže vlastníkům nemovitostí po prudkém vzrůstu cen nájmů, který vedl k masivním demonstracím a ke vzniku hnutí složeného z „normálních lidí“, která se snaží tlačit na vládu, aby vykoupila velké vlastníky nemovitostí.

Nemovitostní boom hnal ceny nájmů v Berlíně vzhůru o více než 50 % od roku 2011 a učinil tak ze společností jako je Vonovia nebo její konkurent Deutsche Wohnen SE významné hráče na akciovém trhu.

Nově vzniklé hnutí bylo korunováno členkou levicové strany Katrin Lompscher, senátorkou pro městský rozvoj a bydlení města Berlín. Přesnější návrh legislativy by měl být zveřejněn v říjnu a v platnost by mohla vzejít na začátku příštího roku pod podmínkou, že všechny tři politické strany budou souhlasit.

Zdroj: Bloomberg


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4952725,85473
USD22,8898224,16018
GBP28,6786830,27032
CHF25,0849126,47709
PLN5,663205,97750

Kompletní informace zde