Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Minutes Fedu ukázaly na rozpolcenost ohledně snižování úrokových sazeb na minulém zasedání

Minutes Fedu ukázaly na rozpolcenost ohledně snižování úrokových sazeb na minulém zasedání

22.8.2019 10:53

Minutes Fedu ukázaly na rozpolcenost ohledně snižování úrokových sazeb na minulém zasedání, a to v obou směrech. Zatímco někteří členové FOMC horovali pro razantnější snížení, jiní by preferovali stabilitu úrokových sazeb.

Zasedání FOMC; Ilustrativní foto

Zveřejnění minutes

Včera byl zveřejněn záznam z posledního zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) americké centrální banky. Připomeňme, že na tomto zasedání FOMC přistoupil ke snížení cílového pásma pro mezibankovní trh federal funds rate na 2,00-2,25 %.

Různé názorové tábory

Zveřejněný písemný záznam ukázal určitou rozpolcenost uvnitř FOMC ohledně snižování úrokových sazeb. Někteří členové projevily preferenci pro výraznější snížení fed funds rate o 50 bazických bodů, když upozorňovaly na potřebu silnější akce v návaznosti na nadále nízkou míru inflace. Na druhé straně se však našli také zástupci zcela opačného pohledu, tedy, že ke snížení úrokových sazeb prozatím důvod nebyl. Již po zasedání bylo známo, že zastánci tohoto názoru byli Eric Rosengren (prezident bostonského Fedu) a Etsher George (prezidentka kansaského Fedu), kteří jakožto jediní taktéž pro snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů nehlasovali.

Inverzní výnosová křivka

Někteří členové FOMC vyjádřili obavu ohledně inverzní výnosové křivky, když upozorňovali na její predikční schopnost při předvídání přicházející recese. Tento fakt podle nich indikuje očekávání tržních účastníků o slabém budoucím růstu, na což by centrální banka měla adekvátně reagovat snížením fed funds rate. Také tento pohled se potkal s protinázorem o tom, že Fed by primárně měl být zaměřen na přicházející data a dle toho reagovat.

Včerejší zveřejnění minutes tak jen potvrdilo již dřívější zprávy o tom, že pohledy uvnitř FOMC na optimální měnovou politiku v současné chvíli nejsou zcela jednotné.

Příští zasedání

Další zasedání FOMC je naplánováno na 17. - 18. září. Tržní očekávání ohledně snížení fed funds rate o dalších 25 bazických bodů na tomto zasedání jsou nad 90 %.


Zdroj: The Financial Times; Fed


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde