Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > J. Powell v Kongresu opět naznačoval, že Fed by v červenci mohl snížit úrokové sazby

J. Powell v Kongresu opět naznačoval, že Fed by v červenci mohl snížit úrokové sazby

12.7.2019 09:15

J. Powell ve čtvrtek v Kongresu opět naznačoval, že Fed by v červenci mohl snížit úrokové sazby, a to zejména v reakci na zahraniční nejistotu a zpomalení investiční aktivity podniků.

Powell hovořil v Kongresu i ve čtvrtek*

Předseda Rady guvernérů americké centrální banky ve čtvrtek absolvoval druhý den v řadě vystoupení v Kongresu. Powell svými prohlášeními naznačil, že Fed má prostor začít snižovat sazby; opět se také vrátil k oslabujícímu vztahu mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti (Phillipsova křivka) či k tématu rovnovážné úrokové míry.

Další náznaky možnosti červencového snižování sazeb

Centrální bankéř svými výroky naznačil, že Fed pravděpodobně na červencovém zasedání sníží cílové pásmo pro mezibankovní sazbu federal funds rate. Hlavním důvodem má být zejména zpomalení globálního ekonomického růstu a nejistota kolem vyjednávání o obchodní dohodě, jež se přenáší do snížené aktivity amerických podniků. Investice jakožto nejproblematičtější složku amerického HDP (z titulu nejistot kolem vyjednávání o obchodní dohodě) J. Powell v posledních týdnech akcentoval několikrát.

Předseda však mj. ve čtvrtek řekl, že ekonomika si vede dobře a centrální banka „chce použít všechny nástroje,“ aby v současném stavu hospodářství udržela.

Rovnovážná úroková míra je podle Powella pravděpodobně níže, než ukazovaly předchozí odhady

J. Powell se v odpovědích senátorům dotkl také tématu rovnovážné úrokové sazby**. Ta je podle něho pravděpodobně níže, než ukazovaly předchozí odhady. Na nižších úrovních oproti nedávným odhadům podle Powella je i přirozená míra nezaměstnanosti. Výše zmíněné tak slovy předsedy Rady guvernérů znamená, že „měnová politika nebyla tak akomodativní, jak jsme si mysleli“.

Oficiální odhad nominální úrokové sazby konzistentní s reálnou rovnovážnou sazbou a inflací na cíli pro ekonomiku Spojených států ze strany samotného Fedu byl v březnu snížen o 30 bazických bodů na 2,5 %***.

——————————————————————————————————————

* O středečním vystoupení jsme informovali v článku zde.

** Rovnovážnou úrokovou sazbou rozumějme koncept rozpracovaný již před více než 100 lety známým švédským ekonomem Knutem Wicksellem v jeho díle Interest and Prices. Wicksell přirozenou (či v dnešní terminologii rovnovážnou) úrokovou míru nadefinoval jako takovou sazbu, která by vznikla na trhu bez peněz - tedy v barterové ekonomice. Současný mainstreamový pohled na přirozenou úrokovou sazbu odpovídá situaci, na které je reálná sazba v ekonomice, kdy se ekonomika nepřehřívá, ani nezažívá nevyužívání svých kapacit. Rovnovážná sazba tak generuje cenovou stabilitu. Právě od přirozené sazby by pak centrální banka měla odvozovat směr své měnové politiky. Přesněji řečeno, chce - li na ekonomiku působit expanzivně a zvyšovat inflacu, měla by reálnou úrokovou sazbu stlačovat pod přirozenou a naopak.

*** 0,5 % odhad reálné rovnovážné úrokové míry + 2 % inflační cíl


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde