Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Britský finanční regulátor zpřísní podmínky pro účtování úroků zákazníkům ze strany maloobchodů

Britský finanční regulátor zpřísní podmínky pro účtování úroků zákazníkům ze strany maloobchodů

12.6.2019 11:31

FCA uvedla, že více než třetina zákazníků využívající styl platby nákupu "kup teď, zaplať později", neprovede platbu za zboží včas, v tzv. bezúročné lhůtě. Hlavním problémem dle regulátora je, že v případě prodlení platby se úrok zákazníkům účtuje od doby nákupu, nikoliv až do by následující po vypršení standardní, tzv. bezúroční lhůty.

Finanční regulátor ve Velké Británii potvrdil zpřísnění podmínek pro uvěrování zákazníků ze strany maloobchodních prodejců, kteří účtují úroky svým klientům prostřednictvím politiky „kup teď, zaplať později“. Potenciálně by toto zpřísnění mohlo zákazníkům ušetřit až 60 milionů liber ročně.

Financial Authority Conduct ve středu uvedla, že pravidla zakáží společnostem zpětně účtovat úroky na částku zboží během i za standardní dobu platnosti „nabídky“.

Cílem regulace je zjednodušit tento způsob platby a zmírnit tlak na zákazníky, kteří tento styl nákupu praktikují, což by mohlo znamenat, že zákazníci tak ušetří mezi 40 až 60 mil. USD ročně.

V současné době má zákazník na provedení platby (ve standardní době) až 12 měsíců, během kterých platbu nemusí provést a ani mu nejsou účtovány žádné úroky. Nicméně pokud zákazník nezaplatí celou částku během standardní doby, je mu účtován úrok již od doby provedení nákupu. Těm zákazníkům, kteří zaplatí pouze část, a ne celou částku, je také účtován úrok i za dobu, za kterou by jim v případě zaplacení „v termínu“ účtován nebyl.

Nové pravidla donutí společnosti poskytovat detailnější a vyváženější informace ohledně jejich nabídek, reflektujíc tak rizika a benefity tohoto způsobu platby. Zákazníci musí obdržet výzvu, která jim připomene dobu, během níž standardní doba vyprší a oni tak budou schopnější provést platbu za zboží dříve, než bezúroční doba vyprší.

Zdroj: The Financial Times


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde