Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ropný trh by mohl čelit nedostatečné nabídce v dalším čtvrtletí

Ropný trh by mohl čelit nedostatečné nabídce v dalším čtvrtletí

15.5.2019 11:11

Obavy z nedostatečných světových dodávek ropy vyjádřila Mezinárodní energetická agentura ve svém reportu, když mezi hlavní faktory uvedla sankce na některé země ze strany USA, dopad dodávek kontaminované ropy do USA nebo nedávné útoky na ropné stanice a dopravní flotily poblíž Spojených arabských Emirátů.

Ropný trh by mohl čelit nedostatečné nabídce, což by mohlo vyvinout tlak na země kartelu OPEC a další velké producenty během dalšího červnového zasedání, aby těžbu ropy zvýšily.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve středu uvedla, že převis nabídky nad nabídkou, který na ropném trhu nastal v prvním kvartálu roku 2019, by se ve druhém kvartálu mohl obrátit.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve svém měsíčním reportu uvedla "značnou nejistotu" ohledně hrozby světových dodávek ropy - z Íránu a Venezuely, z nichž obě čelí sankcím ze strany USA, až po Libyi. Agentura také sleduje dopad kontaminované ruské ropy, která přitekla do Evropy, stejně tak jako monitoruje útoky na přepravní lodě na pobřeží Spojených arabských emirátů a dvě ropné stanice, které se odehrály v nedávných dnech.

Přesto na trhu momentálně nejsou známky narušení dodávek ropy a ceny se příliš nezměnily, IEA uvedla, že výhled na další vývoj dodávek je nejasný.

OPEC, Rusko a další producenti snižují těžbu o 1,2 mil. barelů ropy denně od ledna tohoto roku. Země příští měsíc čeká setkání, na kterém se rozhodně, zdali pakt ještě prodloužit.

Měsíční vývoj ceny ropy Brent; Zdroj: Bloomberg

Měsíční vývoj ceny ropy WTI; Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Bloomberg, The Financial Times


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde