Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tohoto týdne: středeční vyjednávání ve Washingtonu, data za německý průmysl

Makroekonomické události tohoto týdne: středeční vyjednávání ve Washingtonu, data za německý průmysl

6.5.2019 13:35

Ve středu se mělo pokračovat ve vyjednávání o nastavení nových obchodních vztahů mezi největšími ekonomikami světa, ještě minulý týden se mluvilo možná o poslední schůzce před vyjednáním konečné smlouvy. Nicméně po víkendových tweetech Donalda Trumpa se čínská strana rozhoduje, zda v jednání pokračovat. Tento týden můžeme čekat data za německý průmysl. Pátek přinese informace o inflaci v USA.

cargos

Ještě minulý týden se hovořilo o posledním kole vyjednávání mezi USA
a Čínou. Po víkendovém tweetování Donalda Trumpa o přitvrzování celní
politiky však čínská strana uvažuje, zda se ve středu vůbec setkat s představiteli Spojených států.
Zdroj foto: Made-in-china.com

 

Obchodní vyjednávání USA-Čína: červená karta těsně před cílem?
Ve středu mělo ve Washingtonu pokračovat vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou. Podle zdrojů CNBC plánoval čínský místopředseda vlády Liu He přivést s sebou až stočlennou delegaci na údajně poslední kolo vyjednávání mezi největšími ekonomikami světa. Média psala o tom, jak stačí dojednat pár bodů a dojednaná smlouva o obchodních vztazích mezi USA a Čínou bude ležet na stole. Takováto slova byste si přečetli ještě před víkendem. Bohužel po agresivní rétorice Donalda Trumpa jak jinak než na Twitteru není již vůbec jasné, zda se jednání blíží opravdu ke svému (zdárnému) konci. Čínský vice premiér údajně dokonce uvažoval o tom, že tento týden do Států s delegací vůbec nepřijede. Bohudík podle informací CNBC odkazující se na důvěrné zdroje se alespoň čínská strana stále připravuje na případné jednání. Potvrzení či vyvrácení spekulace o středeční absenci Liu He však stále nepřichází.

Německý průmysl
Zítřejší úterý dojde ke zveřejnění průmyslových objednávek u sousedního Německa. Únorová čísla investory spíše polekala, když objednávky zaznamenaly 4,2% meziměsíční pokles, který byl zapříčiněný oslabenou zahraniční poptávkou. Své však tehdy znatelně řekla i nejvolatilnější složka ukazatele: ostatní transportní vybavení. To by tentokráte nemělo sehrát takovou roli a podle analytiků se tak v březnu spíše očekává velmi mírné navýšení o 0,3 %. Den na to se nám do ruky dostanou čísla za německou průmyslovou výrobu. Analytici z Bloombergu očekávají kvůli slabším průmyslovým objednávkám propad celkové březnové průmyslové produkce okolo 0,8 %.

Italský průmysl
Po kladných číslech za italský průmysl v únoru a v lednu pravděpodobně přijde opět útlum. Ekonomové z agentury Bloomberg totiž předpokládají, že z únorového 1,5% růstu meziměsíčně se průmyslový výstup sesune ke kontrakci o 1,5 % podle pátečních čísel. Pokles by podle nich měly zaznamenat všechna průmyslová odvětví.

Americká inflace
Při svém posledním vyjádření po zasedání FEDu se Jay Powell vyjádřil o inflaci v tom smyslu, že určité přechodné faktory pravděpodobně tlačí na všeobecný cenový růst. To jde v linii s odhadem ekonomických analytiků dotázaných listem The Financial Times, jejichž konsenzus předpokládá, že páteční čísla o indexu spotřebitelských cen (CPI) přinesou meziměsiční navýšení o 0,4 %. Jádrový CPI by pak podle nich měl skončit na 0,2 % meziměsíčně.

Páteční sešlost bankéřů z ECB v Paříži
Ke konci pracovního týdne budou na různých diskusních panelech a přednáškách v Paříži vystupovat členové Rady guvernérů ECB Benoit Coeuré, Sabine, Lautenschlaeger, Ignazio Visco či Francois Villeroy de Galhau. Je tedy možné, že některý z nich se více rozmluví o některých tématech, která stále zahaluje veřejnosti rouška nevědomosti, resp. absence informací.

 

Zdroje: Bloomberg, CNBC. The Financial Times, The Wall Street Journal, ECB


Miloslav Blín, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde