Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Donald Trump údajně hodlá navýšit cla na čínský dovoz, Čína uvažuje o ukončení vyjednávání

Donald Trump údajně hodlá navýšit cla na čínský dovoz, Čína uvažuje o ukončení vyjednávání

6.5.2019 08:32

Z důvodu protahování vyjednávání ze strany Číny plánuje Trump podle svých slov v pátek navýšit celní sazby na čínský import ze současných 10 % na 25 % a zahrnout dodatečně pod obchodní restrikci další dovážené zboží v hodnotě až 325 mld. USD. Reakce od čínské protistrany na sebe nenechala dlouho čekat, když prohlásila, že nehodlá jednat „s nožem na svém krku“ a uvažuje o ukončení dosavadního jednání.

Americký prezident Donald Trump prohlásil na veřejné síti, že dosavadní vyjednávání o obchodních vztazích se s čínskou protistranou nadměrně dlouho vlečou. Z toho důvodu plánuje podle svých slov v pátek navýšit celní sazby na čínský import ze současných 10 % na 25 % a zahrnout dodatečně pod obchodní restrikci další dovážené zboží v hodnotě až 325 mld. k současnému objemu zboží v hodnotě 200 mld. USD. Podle Trumpových slov se představitelé největší asijské ekonomiky snaží již jednou dohodnuté body znovu otevřít a renegociovat pro sebe výhodnější postavení, než bylo doposud kompromisně dojednáno.

Reakce od čínské protistrany na sebe nenechala dlouho čekat. Druhá největší ekonomika světa tak prohlásila, že nehodlá jednat „s nožem na svém krku“ a uvažuje o ukončení dosavadního jednání. To odpovídá jejím dřívějším prohlášením o případném odmítnutí jednat pod tlakem. Podle zdrojů CNBC se čínský místopředseda vlády Liu He rozhoduje, zda vůbec se svojí delegací tuto středu dorazí na plánované setkání  ve Washingtonu se zástupci USA.

Deník Wall Street Journal však cituje i slova ekonomického analytika Chada Browna z akademického prostředí, který spekuluje nad tím, že Trumpova slova jsou pouze politickou strategií, kdy při vyjednání dohody může americkému voliči prezentovat vyjednanou dohodu jako výsledek jeho nekompromisního přístupu a ofenzivní rétoriky.

Současná eskalace v dosavadním vyjednávání mezi USA a Čínou jsou opravdovým překvapením, jelikož se obecně očekávalo, že v blízké době dojde ke konečnému dojednání  a podepsání smlouvy mezi stranami.

 

Zdroj: The Wall Street Journal, CNBC


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde