Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tohoto týdne: Čínský HDP, PMI Markit a šetření ZEW či evropský CPI

Makroekonomické události tohoto týdne: Čínský HDP, PMI Markit a šetření ZEW či evropský CPI

15.4.2019 16:12

Tento týden přinese vcelku dost zajímavých makroekonomických ukazatelů nejen pro starý kontinent ale i pro zámoří a Čínu. Zmiňme si z nich čínský HDP, indexy nákupních manažerů ve službách Markit či šetření ZEW pro Německo a EU, evropskou inflaci měřenou CPI za měsíc březen či průmyslovou produkci USA.

Cinsky_HDP

Očekává se, že v březnu zaznamenala čínská ekonomika další
zpomalení fiskálnímu stimulu navzdory. Pravděpodobně za tím bude stát
slabší externí poptávka kvůli obchodní válce mezi s USA.
Zdroj foto: World Industrial Reporter

 

Ekonomická kondice druhé největší ekonomiky světa
Ve středu nás zastihnou data o hospodářském produktu druhé největší světové ekonomiky. Analytici přitom očekávají další postupné ochlazování tamního hospodářství, které v posledním kvartálu roku minulého vyrostlo o 1,5 % mezi čtvrtletně a o 6,4 % meziročně. Odhady zveřejněné agenturou Bloomberg odkazují na očekávané zpomalení o 0,1 p.b. v obou případech, tedy na 1,4 % mezikvartálně a 6,3 % meziročně. Ekonomové přitom často poukazují na problémy s vnější poptávkou především z titulu stávajících obchodních vztahů mezi USA a Čínou, vcelku silný srovnávací základ z prvního kvartálu minulého roku, kdy tamní ekonomika rostla o 6,8 % meziročně, a opačným směrem fungující vládní stimuly pro útlum dopadů hospodářského zpomalení země.

Evropská makro data
V tomto týdnu k nám doputují dva významné měkké ukazatele silně korelující s HDP. Zítra vyjdou výsledky šetření ZEW jak pro Německo, tak i pro EU jako celek. U tohoto ukazatele pro ekonomický sentiment se bohužel očekává snižování. Předběžný dubnový index nákupních manažerů ve službách Markit bude zveřejněn ve čtvrtek pro obě ekonomiky. U složeného indexu se taktéž očekává pokles.

Středa se pak ponese ve znamení čísel za březnovou evropskou inflaci, resp. index spotřebitelských cen (CPI). Očekává se pokles jádrového CPI. Jeho dopad na celkový index by však mohl být vykompenzován efektem velikonočních svátků, které pravděpodobně v březnu tlačily na vyšší ceny například ubytování či dovolených. Analytici tak neočekávají, že by CPI zaznamenal nějaký větší pohyb, spíše odhadují, že zůstane konstantní.

Makroekonomické ukazatele za USA
Toto úterý se nám do ruky dostanou za americký trh data o průmyslové produkci, u které se očekává spíše mírný nárůst, den na to pak čísla za obchodní bilanci. Čtvrtek s daty za tržby v maloobchodu a pátek pak s počtem stavebních povolení a nově započatých staveb osobních domů.

 

Zdroj: Bloomberg, The Financial Times


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde