Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Novinky ohledně brexitu: dnešní hlasování o "no-dealu", posilující libra a případná celní politika

Novinky ohledně brexitu: dnešní hlasování o "no-dealu", posilující libra a případná celní politika

13.3.2019 14:51

Včerejší hlasování Theresa May prohrála se svou revidovanou dohodou. Dnes čeká členy dolní komory hlasování o možnosti rozluky bez řádné dohody a trhy čekají, že tato varianta bude odmítnuta, díky čemuž britská libra posiluje i přes včerejší oddálení konce nejistot ohledně brexitu. Vláda prohlásila absenci cel u většiny zboží vyjma produktů klíčových odvětví, které je zapotřebí chránit.

hoxc

Včerejší hlasování skončilo fiaskem pro Theresu May,
když z řad jejích vlastních Toryů odmítlo revidovanou
dohodu na 75 členů parlamentu.
Zdroj foto: Daily Mail

 

Včerejší den mnozí analytici označují za velikou porážku ministerské předsedkyně Theresy Mayové, když její revidovaná dohoda upravující vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií po rozluce neprošla skrze Dolní komoru parlamentu Velké Británie a byla zamítnuta 149 hlasy, z čehož činilo 75 jejích vlastních konzervativců.

I přesto však libra šterlinků posiluje. Dnes se má totiž konat ještě jedno velmi důležité hlasování adresované tématu brexit – bude se rozhodovat, zda by měly ostrovy Velké Británie opustit unii bez dohody. A trhy předpokládají, že s největší pravděpodobností členové parlamentu zamítnou možnost tzv. „no-deal“ brexitu. Samotná ministerská předsedkyně Vlády Jejího Veličenstva dnes avizovala, že její hlas bude proti vystoupení bez řádné smlouvy, své vlastní straně však žádné doporučení jak hlasovat nevydala.

Dalším hlasováním britského parlamentu na téma rozluky mezi VB a EU bude to čtvrteční, kdy se bude hlasovat, zda by měla země vyjednávat o prodloužení článku 50, tedy o oddálení odchodu z unie. Nesmí se však zapomínat na to, že k prodloužení lhůty pro odchod by byla zapotřebí podpora i druhé strany, tedy jednomyslný souhlas všech 27 členských států.

Představitelé tamní vlády včera taktéž prohlásili, že v případě odchodu bez dohody, by země neuvalila na většinu zboží, přesně na 87 % veškerého importu, žádná cla. Výjimku by měly tvořit produkty klíčových oblastí tamního hospodářství, které je podle vlády zapotřebí chránit, jako např. mlékárenské výrobky, maso či automobily. Sazby by i tak ale měly být nižší než ty, které uvaluje EU. Na zboží dovážené z Irské republiky do Severního Irska by poté neměla platit zcela žádná cla, minimálně dočasně. Prohlášení vlády silně kritizuje zástupce Konfederace britského průmyslu.

 

 

GBP/CZK 29,92 (libra posiluje o 0,8 %)

 

Zdroj: Bloomberg, The Financial Times, CNBC, CNN, Reuters


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde