Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tento týden: Zasedání ECB, PMI, data z amerického trhu práce

Makroekonomické události tento týden: Zasedání ECB, PMI, data z amerického trhu práce

4.3.2019 15:28

Tento týden stojí za to rozhodně sledovat zasedání ECB, u které se předpokládá, že spíše zůstane při dosavadním nastavení měnových podmínek v eurozóně. PMI za italskou ekonomiku zas může nastínit, zda se ekonomika dostává z ekonomické recese či nikoli. V pátek pak americké vládní úřady přinesou trhům čerstvou dávku dat z tamního trhu práce.

euro_obrazak

Ve čtvrtek se spíše očekává, že se ECB rozhodne pro pokračování
v dosavadních stavidlech měnové politiky a úrokovými sazbami nezahýbe.
Investoři jsou však už nyní lační po upraveném výhledu vývoje ekonomiky EMU.

 

Indexy nákupních manažerů a důraz na Itálii
Úterý trhům přinese aktualizovaný index nákupních manažerů (PMI) pro italskou ekonomiku. PMI za EMU, Německo či Francii již známe: dvě největší evropské ekonomiky přidaly 0,5 bazického bodu, kdežto hromadný ukazatel za měnovou unii poklesl o 0,4 bodu, což indikuje, že některé evropské ekonomiky musí přijít s horšími výsledky. Očekává se to právě obzvláště u italského trhu, na který padl stín hospodářské recese. A právě italský PMI může napovědět, zda se tamní ekonomika zotavuje či naopak.

Přinese zasedání ECB něco nového?
Evropská centrální banka ve čtvrtek rozhodne, jakým směrem se bude nadále její měnová politika vyvíjet. Analytici agentury Bloomberg očekávají, že prezident ECB Mario Draghi veřejnosti oznámí setrvání v současných stavidlech, tedy hlavní úroková sazba na nule a depozitní sazba na -0,4 %. Od ECB se taktéž očekává úprava jejího ekonomického výhledu vzhledem ke slabším hospodářským podmínkám v eurozóně. Vraťme se ještě jednou k analytikům z Bloombergu, kteří odhadují snížení výhledu HDP EMU okolo 1,3 % z dříve projektovaných 1,7 % a očekávají i zpomalení inflace z titulu nižších cen energií.

Konečná data o evropském HDP
Taktéž ve čtvrtek se můžeme těšit na nové informace ohledně výkonnosti EMU, světlo světa totiž spatří konečná čísla za HDP ve 4Q minulého roku. Spíše se čeká potvrzení 1,2 % ročního a 0,2 % mezikvartálního vývoje.

Data z amerického trhu práce
Americké úřady přinesou v pátek čerstvou snůšku dat z tamního trhu práce. V lednu došlo k vytvoření 304 tis. nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstala konstantní na 4 %. I v únoru se dle in ekonomů dotázaných The Financial Times očekává kontinuální solidní vývoj, když odhadují přidání zhruba dalších 180 tis. nových míst a z toho pramenící možné snížení nezaměstnanosti o 0,1 p. b. Trhy jsou samozřejmě zvědavé i na další vývoj průměrných hodinových výdělků, které se v lednu meziměsíčně navýšily o 0,1 p. b.

 

Zdroj: Bloomberg, The Financial TImes


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde