Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tento týden: další kolo vyjednávání USA-Čína, FED minutes či Buffetův dopis

Makroekonomické události tento týden: další kolo vyjednávání USA-Čína, FED minutes či Buffetův dopis

18.2.2019 16:29

V tomto týdnu dojde k dalšímu vyjednávání mezi zástupci USA a Čínou ohledně napjatých obchodních vztahů mezi zeměmi, což vnáší pozitivní sentiment na celosvětové trhy. Celkově již šesté kolo se tentokrát odehraje na území USA, ve Washingtonu DC. Minulý pátek zazněla z úst představitelů obou zemí pozitivní a nadějná slova, nicméně s žádným hmatatelným výsledkem na veřejnost nepřišli.

 

Pondělí (18.2.)

Setkání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu, aby projednali záležitosti týkající se unijní zahraniční politiky, obzvláště témat Ukrajiny, Sýrie a Venezuely.

 

Středa (20.2.)

Jedna z nejsledovanějších událostí týkající se makroekonomických podmínek USA, o které již nyní víme, budou tzv. „FED minutes“, tedy detailní záznam z posledního zasedání Federal Open market Commitee (FOMC) z jeho posledního zasedání. Na tom posledním, tedy lednovém došli tvůrci měnové politiky k rozhodnutí o nezvýšení základní úrokové sazby a byli jsme svědky k nečekaného obratu v názoru na další normalizaci úrokových sazeb. Záznam ze zasedání tak může být například klíčem pro lepší pochopení rozložení sil zastánců a oponentů v rámci FOMC dalšího postupného utahování měnových podmínek.

 

Čtvrtek (21.2.)

Setkání ministrů pro obchod zemí EU v Bukurešti. Přítomni budou i Komisařka pro obchodní záležitosti Cecilia Malmstrom a ředitel WTO Roberto Azevedo.

Co se týče makroekonomických dat, tak ve čtvrtek již budeme vědět, jak se meziročně vyvíjely indexy nákupních manažerů Markit v měsíci lednu pro Německo a EMU stejně jako harmonizovaný index spotřebitelských cen v Německu.

 

Pátek (22.2)

Mario Draghi, prezident ECB, získá čestné ocenění od univerzity v Bologni a předstoupí s projevem. Prezidentův projev tak budou mnozí analytici a investoři sledovat, zda v něm nebude nastíněn Draghiho názor na možný budoucí vývoj měnové politiky eurozóny.

 

Sobota (23.2.)

Pro osoby, kterým slouží za vzor věštec z Omahy, bude zajímavým dnem sobota, kdy Berkshire Hathaway zveřejní pravidelný roční report a zprávu akcionářům od samotného Warrena Buffeta, které dodnes někteří označují za jasný „must-read“.


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde