Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Výnos dvouletého amerického bondu klesá, trh s krátkodobým dluhem hraje proti avizované politice FED

Výnos dvouletého amerického bondu klesá, trh s krátkodobým dluhem hraje proti avizované politice FED

4.1.2019 11:01

Spekulanti na trhu s dluhopisy sází spíše na pokles federal funds rate v tomto roce než na jejich zvyšování, věří tak, že FED ve světle slabých a zhoršujících se makroekonomických dat a rozkolísanosti a častým výprodejům na kapitálovém trhu v zemi šlápne na brzdu, a ti nejotrlejší z nich dokonce, že sáhne ke snížení federal funds rate. Společnost CME GROUP odhaduje, že na příštím zasedání FOMC FEDu s 95,2% pravděpodobností sazby ponechá v aktuálním pásmu, na posledním zasedání v tomto roce však odhaduje, že s 35% pravděpodobností by Fed mohl opravdu sáhnout po snížení sazeb.

FED

Společnost CME GROUP odhaduje pravděpodbnost,
že by FED ke konci roku mohl snížit úrokové sazby na 35 %.
Zdroj: CNBC

 

Dalo by se říci, že investoři na trhu s dluhopisy sází spíše na pokles federal funds rate v tomto roce než na jejich zvyšování, které dříve zástupci FEDu avizovali. Zvýšení úrokových sazeb by se v tomto roce mělo odehrát ihned dvakrát podle dřívějších slov měnově-politické autority. Nicméně někteří investoři pravděpodobně proti tomu spekulují, když nakupují americký státní dluhopis s dvouletou splatností s klesajícím výnosem. Spekulanti tak věří, že FED ve světle slabých a zhoršujících se makroekonomických dat a rozkolísanosti a nelichotivého stavu kapitálového trhu v zemi šlápne na brzdu, a ti nejotrlejší z nich dokonce v to, že sáhne ke snížení federal funds rate, hlavní úrokové sazby centrální banky USA.

Výnosnost financování krátkodobého amerického státního dluhu se silně propadla včera po zveřejnění indexu ISM výrobní aktivity, který klesnul z 59,3 bodu na 54,1 bodu, tedy i pod odhad analytiků (57,9 bodu). Společnost CME GROUP, autor FedWatch Tool, odhaduje, že na příštím zasedání 29. - 30. ledna rady guvernérů FEDu s nejvyšší pravděpodobností (95,2 %) sazby podrží v aktuálním pásmu. Na posledním zasedání v tomto roce však vidí, že s 35% pravděpodobností by Fed mohl obrátit a opravdu sáhnout po snížení sazeb.

 Velmi zajímavé z tohoto pohledu bude sledovat dnešní data z trhu práce a vystoupení předsedy guvernérů Jeroma Powella v Atlantě, kde bude debatovat se svými předchůdci v úřadu Jannet Yellenovou a Benem Bernankem.

 

Zdroj: The Financial Times, The Street, CMEGroup, CNBC


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde