Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Donald Trump zvažuje omezení některých zahraničních telekomunikačních firem v USA

Donald Trump zvažuje omezení některých zahraničních telekomunikačních firem v USA

27.12.2018 13:13

Donald Trump zvažuje, že v novém roce vydá nařízení americkému ministerstvu obchodu, aby zakázalo americkým firmám kupovat vybavení od zahraničních telekomunikačních firem, které znamenají vážné riziko pro národní bezpečnost. Toto nařízení by nejspíše nejmenovalo přímo společnosti ZTE a Huawei. Úředníci ministerstva by si ho ale mohli vyložit jako povolení k omezení dalšího rozšíření telekomunikačního vybavení právě od těchto svou značek. Huawei Technologies očekává za letošní rok růst příjmů o 21 % na 109 miliard USD (2,5 bilionu Kč). Tyto vyhlídky má společnost i přes tlak, kterému čelí z důvodu aktuálních obvinění.

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v novém roce vydá nařízení, které by zabránilo americkým společnostem používat telekomunikační zařízení od čínských firem Huawei a ZTE. Trumpova vláda se tak chystá učinit další krok ve snaze dostat dva největší čínské výrobce síťového vybavení z amerického trhu.

USA obviňuje zmíněné firmy, že konají na příkaz čínské vlády a že jejich zařízení může být používáno ke sledování Američanů. O vydání vládního nařízení vyhlašujícího národní stav nouze se uvažuje už více než osm měsíců. Pravděpodobně by se jednalo konkrétně o nařízení americkému ministerstvu obchodu, aby zakázalo americkým firmám kupovat vybavení od zahraničních telekomunikačních firem, které znamenají vážné riziko pro národní bezpečnost. Toto nařízení by nejspíše nejmenovalo přímo společnosti ZTE a Huawei. Úředníci ministerstva by si ho ale mohli vyložit jako povolení k omezení dalšího rozšíření telekomunikačního vybavení právě od těchto svou značek.

Spojené státy v srpnu z důvodu možného špehování zakázaly používat vybavení zmíněných společností ve vládních úřadech. Obě firmy ale odmítají, že by byly jejich produkty tímto směrem využívány.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) tento měsíc varoval, že hardware i software značek Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Dle úřadu jsou obě společnosti s ohledem na právní a politické prostředí Číny nuceny vykazovat součinnost při naplňování zájmů Číny včetně podílu na zpravodajských aktivitách.

Huawei Technologies očekává za letošní rok růst příjmů o 21 % na 109 miliard USD (2,5 bilionu Kč). Dnes to řekl předseda správní rady Kuo Pching. Firma tak zaznamenává nejrychlejší růst za dva roky i přes tlak, kterému čelí z důvodu aktuálních obvinění.

Co se týče vztahů mezi USA a Čínou v obecném měřítku, tak se obě země dohodly na obchodním jednání tváří v tvář v lednu. Tuto skutečnost oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Mezitím budou ale dále probíhat "intenzivní" konzultace prostřednictvím telefonu.

Zdroj: ČTK, Reuters


David Halman
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde