Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čína zakázala prodej vybraných modelů iPhonů

Čína zakázala prodej vybraných modelů iPhonů

10.12.2018 16:53, AAPL

Americká společnost Qualcomm vyhrála soudní spor s firmou Apple v záležitosti porušování patentové ochrany. Čtyři dceřiné společnosti firmy Apple mají zákaz importu a prodeje sedmi modelů iPhonů. Naopak Apple uvedl, že v její nabídce na čínském trhu k žádným změnám nedojde.

Společnost Qualcomm prohlásila, že dosáhla velmi důležitého vítězství v poměrně rozsáhlém právním sporu s firmou Apple po tom, co čínský soud firmě zakázal prodej některých modelů iPhonů na největším mobilním trhu na světě.

*Vývoj AAPL 3D

Soud ve Fuzhou v Číně udělil firmě Apple předběžný soudní zákaz prodeje několika modelů po tom, co objevil porušení pravidel týkajících se dvou patentů firmy Qualcomm. Porušení se týkají způsobu manipulace s fotografiemi v mobilním zařízení a způsobu používání mobilních aplikací na displeji.

Firma Qualcomm uvedla, že rozsudek pro čtyři dceřiné společnosti firmy Apple znamená zákaz dovozu a prodeje sedmi modelů. Konkrétně se jedná o modely 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus a X. Modelů XS a XR se toto rozhodnutí netýká.

Společnost Apple situaci komentovala s tím, že rozhodnutí soudu neovlivní dostupnost jejich zařízení na čínském trhu.

„Pokus společnosti Qualcomm o dosažení zákazu prodeje našich produktů v Číně je dalším zoufalým krokem firmy, jejíž nelegální praktiky jsou předmětem vyšetřování regulátorů po celém světě,“ uvedl Apple. Dále firma dodala, že všechny její modely zůstávají v Číně dále dostupné jejich zákazníkům. Společnost Qualcom se údajně dožaduje práva na tři patenty, které nikdy v minulosti neuplatnila a z toho jeden je již neplatný.

Akcie společnosti Qualcomm (QCOM) momentálně posilují o 3 % a akcie společnosti Apple (AAPL) oslabily o 2,03 %.

Zdroj: The Financial Times


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde