Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Bulharský antimonopolní úřad nadále blokuje prodej aktiv ČEZu do rukou Inercomu

Bulharský antimonopolní úřad nadále blokuje prodej aktiv ČEZu do rukou Inercomu

18.10.2018 15:38, BAACEZ

Bulharský antimonopolní úřad se nyní nebude zabývat druhou žádostí Inercomu týkající se schválení koupě bulharských aktiv ČEZu. Žádost byla úřadu zaslána ve druhé polovině letošního září (komentovali jsme zde) a Inercom se v ní snažil přesvědčit regulátora, aby transakci povolil poté, co restrukturalizoval svůj byznys prostřednictvím divestic svých solárních aktiv. Antimonopolní úřad svůj postoj zdůvodňuje existencí soudního sporu, jenž byl vyvolán v červenci poté, co úřad transakci mezi Inercomem a ČEZem zamítl. Jak ČEZ, tak Inercom totiž v létě podaly správní žalobu na antimonopolní úřad (informovali jsme zde) v reakci na neschválení prodeje bulharských aktiv ČEZu do rukou Inercomu.

Celá záležitost tak stále zůstává komplikovaná a v současnosti to nevypadá, že by v dohledné době došlo k faktické realizaci prodeje bulharských aktiv. Smlouva o prodeji aktiv mezi ČEZem a Inercomem byla podepsána již letos v únoru a v té době nic nenasvědčovalo tomu, že by měl antimonopolní úřad transakci zamítnout. Pokud celá záležitost nenabere rychlý obrat např. tím, že by ČEZ prodal svá bulhraská aktiva (jedná se především o distribuci a prodej) jinému zájemci, tak se podle našeho názoru celá věc posune do roku 2019, když již dříve se v médiích objevily indikace, že správní žaloba se bude před soudem řešit až na jaře příštího roku.

Zatím tedy ČEZ nadále v Bulharsku podniká, roční příspěvek do EBITDA plynoucí z bulharského segmentu se v posledních letech stabilně pohybuje poblíž 1,4 mld. Kč.

Co považujeme za podstatné je to, že případné neuskutečnění transakce, jenž by jinak měla ČEZu vynést 8 – 9 mld. Kč, nemění náš pohled na dividendu v příštím roce, kterou předpokládáme na úrovni 33 Kč na akcii, tedy ve stejné výši jako letos.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde