Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Člen bankovní rady O. Dědek potvrzuje prostor pro růst sazeb, zdůrazňuje však opatrnost

Člen bankovní rady O. Dědek potvrzuje prostor pro růst sazeb, zdůrazňuje však opatrnost

12.9.2018 11:36

Člen bankovní rady O. Dědek potvrzuje prostor pro růst úrokových sazeb v krátkodobém horizontu. Na delším horizontu však zdůrazňuje oparnost v návaznosti globální rizika.

Zdroj: ČNB

 

Kromě rozhovoru guvernéra Jiřího Rusnoka pro agenturu Reuters se včera k měnové politice České národní banky (ČNB) vyjadřoval další člen bankovní rady Oldřich Dědek. Ten pro agenturu Bloomberg stejně jako jeho kolegové v bankovní radě (v posledních dnech M. Hampl, V. Benda a J. Rusnok) zopakoval, že vidí v krátkodobém horizontu prostor pro růst krátkodobých sazeb. Upozorňoval však na opatrnost v dlouhodobém horizontu v návaznosti na hrozbu globálních rizik (Brexit a obchodní války). „Příliš rychlé utahování měnových podmínek by v případě eskalace těchto rizik mohlo ekonomiku poškodit,“ poukazoval Dědek na potřebu graduálního přístupu. Podle něho by zvyšování sazeb nemělo být závodem, ve kterém jde o to dostat se na neutrální úroveň sazeb (nominální sazbu konzistentní s odhadem krátkodobé reálné rovnovážné a inflačním cílem - tudíž pro ČNB se jedná o 3 % pozn.) v co nejkratším časovém horizontu. Posléze člen bankovní rady dodal, že není fanouškem skokového přístupu v nastavení úrokových sazeb, měnová politika by podle něho měla postupovat graduálněji.

Oldřich Dědek také dodal, že přicházející data jsou v současné chvíli v souladu s prognózou ČNB a ukazují tak na zřetelně napjatý trh práce generující inflační tlaky. Při dotazu na nejbližší zasedání bankovní rady tak zopakoval, že obrázek vývoje české ekonomiky se v současné chvíli nemění a podle toho se bankovní rada bude rozhodovat.

Prognóza inflace v ČR na horizontu měnové politiky; Zdroj: Makroekonomická prognóza ČNB

 

 

Zdroj: Bloomberg; ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde