Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Guvernér ČNB J. Rusnok řekl, že zvýšení sazeb v září je mu blízké; do konce roku se kloní ke dvěma

Guvernér ČNB J. Rusnok řekl, že zvýšení sazeb v září je mu blízké; do konce roku se kloní ke dvěma

12.9.2018 09:31

Guvernér ČNB J. Rusnok řekl, že zvýšení sazeb v září je mu s ohledem na robustní vývoj české ekonomiky blízké. Do konce roku se posléze kloní navíc k ještě jednomu dalšímu zvýšení úrokových sazeb do konce roku.


Jiří Rusnok se přidal ke komentářům Mojmíra Hampla a Vojtěcha Bendy z posledních dní a kloní se ke zvýšení úrokových sazeb již na zasedání 26. září; Zdroj: ČNB

 

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok se v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters vyjadřoval k vývoji měnové politiky v České republice. Rusnok řekl, že zvýšení úrokových sazeb na nejbližším záříjovém zasedání je mu „blízké“ a že dvojí zvýšení hlavního nástroje v podobě krátkodobých nominálních úrokových sazeb (2T repo) po 25 bazických bodech vidí jako „silný scénář“. „Za sebe říkám, že je mi v tuto chvíli zvýšení sazeb na nejbližším zasedání dosti blízké, protože se mi jeví, že tím nemůžeme nic pokazit; riziko nějakého unáhleného nebo neuváženého chování je minimální“ řekl guvernér ČNB. Posléze dodal, že očekává vážnou debatu o zvýšení a nebude se bránit případným protiagrumentům, avšak těch osobně sám guvernér podle svých slov příliš nevidí. Jiří Rusnok hovořil také o vývoji koruny. Podle něho by tlak na slabší korunu měl v průběhu času odeznívat, otázkou je pouze jak rychle.

Ke zvýšení sazeb se v pozitivním duchu v posledních vyjadřovali již dva členové bankovní rady - Mojmír Hampl a Vojtěch Benda. Výroky centráních bankéřů jsou tak v souladu s poslední zveřejněnou prognózou měnové sekce ČNB, která ukazuje na jedno až dvě zvýšení úrokových sazeb do konce roku.

Bankovní rada ČNB tento měsíc zasedá 26. září.

Koruna na páru s eurem od konce minulého týdne posiluje. Po dnešním zveřejnění komentářů J. Rusnoka se dostala pod úroveň 25,6 ERU/CZK  a v současné chvíli je na 25,55 EUR/CZK.

Prognóza ČNB na úrovni úrokových sazeb vyjádřená jako 3M PRIBOR; Zdroj: Makroekonomická prognóza ČNB

 

 

Zdroj: Reuters; ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5823525,94665
USD23,0036624,28034
GBP28,6898730,28213
CHF25,2970226,70098
PLN5,680425,99568

Kompletní informace zde