Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Donald Trump se opět kriticky vyjadřoval k Fedu, dolar oslabil

Donald Trump se opět kriticky vyjadřoval k Fedu, dolar oslabil

21.8.2018 09:56

Americký prezident D. Trump se opět vyjadřoval k měnové politice Fedu, kterou by si představoval více uvolněnou. Dolar po jeho slovech oslabil.

Zdroj: Michael Vadon via Wiki Commons

Americký prezident Donald Trump se opětovně vyjadřoval k měnové politice americké centrální banky. Trump v rozhovoru pro agenturu Reuters znovu řekl, že se mu zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu příliš nezamlouvá. Stejně tak zopakoval svá dřívější prohlášení o tom, že podle něho Čína a Eurozóna manipulují své měny. Trump kritizoval Fed již poněkolikáté v posledních měsících a nadále tak porušuje nepsané pravidlo jeho předchůdců, kteří naplno respektovali nezávislost centrální banky i při svých slovních vyjádřeních.

V pondělí Donald Trump řekl, že podle něho by Fed měl být co se nastavení úrokových sazeb více uvolněný. „Nejsem nadšený z toho, že zvyšuje úrokové sazby, opravdu nejsem“ vyjadřoval se Trump konkrétně na adresu jím nominovaného předsedy Rady guvernérů J. Powella. „V současné chvíli velmi tvrdě a silně vyjednáváme s ostatními zeměmi. Zvítězíme, ale během tohoto období by nám Fed mohl trochu pomoci. Ostatní centrální banky jsou uvolněné,“ řekl americký prezident. Fed v tomto roce zvýšil cílové pásmo pro mezibankovní sazbu federal funds rate dvakrát (v současné chvíli na 1,75 % - 2,00 %), přičemž další dvě zvýšení jsou v tomto roce očekávána.

Trumpovy výroky na adresu Fedu; Zdroj: Reuters

Donald Trump se také opět vyjadřoval k Číně, která podle něho manipuluje svojí měnu směrem k slabším úrovním a vypomáhá si tak v návaznosti na zavádění celních opatření ze strany USA. Trumpovy výroky o tom, že Čína úmyslně oslabuje svojí měnu jsou však zcela nepodložené, jelikož v poslední době je pravdou spíše opak. Vypadá to, že čínským autoritám výrazné oslabování renminbi vadí, o čemž vypovídají i kroky tamní centrální banky. Naopak samo zavádění celních tarifů na čínský import vytváří tlak na pokles nabídky devíz čínských exportérů, čímž tlačí právě na slabší juan. Trump tak opět ve svém jednání a výrocích nepůsobí příliš konzistentně. Kromě Číny se navážel i do eurozóny, když řekl, že podle něho je uměle manipulováno i euro. Zopakoval tak svá slova z července, kdy řekl, že ECB kvůli nízkým sazbám taktéž manipuluje měnu směrem ke slabším úrovním.

Dolar po slovech amerického prezidenta oslabil. V současné chvíli se na páru s eurem obchoduje na 1,1515 EUR/USD.

 

Zdroj: Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde