Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Donald Trump obvinil Čínu a EU z manipulace s měnami; vyjadřoval se i ke zvyšování sazeb Fedu

Donald Trump obvinil Čínu a EU z manipulace s měnami; vyjadřoval se i ke zvyšování sazeb Fedu

20.7.2018 16:23

Donald Trump dnes opětovně obvinil Čínu, a EU kvůli nízkým sazbám také, z manipulace s měnou. Již včera se vyjadřoval i ke zvyšování sazeb ze strany Fedu, které se mu nezamlouvá. Porušil tak dlouholetou tradici.

Zdroj: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America via Wiki Commons

Trump opět obviňuje Čínu a EU

Donald Trump na svém twitterovém účtu dnes opět obvinil Čínu z umělého oslabování jüanu. Podle amerického prezidenta Čína, a také eurozóna prostřednictvím udržování nízkých úrokových sazeb, manipulují měnovými kurzy a snaží se je vůči dolaru držet slabé. Trump posléze přidal, že naopak Fed pokračuje ve zvyšování cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate a vytváří tak tlak na silnější dolar, což se americkému prezidentovi nelíbí. Donald Trump tak porušil dlouhou tradici amerických prezidentů, kteří se ke krokům centrální banky nikterak nevyjadřovali a plně tak, i co se slovních vyjádření týče, respektovali její naprostou nezávislost.

Komentář Donalda Trumpa však není v souladu s posledním reportem amerického ministerstva financí zveřejněným v dubnu, který se o žádné zemi jakožto o manipulátorovi vlastní měny nezmiňuje. Trump Čínu obviňuje z manipulace kurzem směrem ke slabšímu jüanu již od své prezidentské kampaně. Tehdy však Čínská lidová banka dolary naopak prodávala a zvyšovala mezibankovní sazby. O manipulaci s kurzem ze strany Číny se spíše hovořilo ještě v letech předchozích. V roce 2018 se však opětovně rozvířily spekulace o tom, že čínští představitelé údajně posuzují analýzy, které pracují s použitím měny v rámci reakce na obchodní válku s USA (Reuters). Podle zdrojů obeznámených se samotným zkoumání možností to však neznamená, že by nutně mělo v budoucnu opravdu dojít k jejich praktickému použití.


Oslabování jüanu na páru s dolarem v posledních několika měsících. Jako důvody jsou uváděny nejistota v Číně z titulu obchodní války s USA, vyšší sazby ze strany Fedu a zpomalování čínské ekonomiky; Zdroj: Bloomberg

Výroky směrem k měnové politice Fedu

Včera se Trump ve svých výrocích dotkl i americké centrální banky, kde vyjádřil znepokojení nad zvyšováním úrokových sazeb, které podle něho snižuje konkurenceschopnost americké ekonomiky. Porušil tím více než dvě dekády trvající mlčenlivost, co se výroků amerických prezidentů ohledně měnové politiky Fedu týče. Posléze však dodal, že i když není spokojený se zvyšováním sazeb, nechává FOMC dělat, co je podle nich pro ekonomiku nejlepší.

Horní cílové pásmo mezibankovní sazby federal funds rate - hlavního nástroje měnové politiky Fedu - v průběhu posledních 12 měsíců; Zdroj: Bloomberg

Trumpova nekonzistence

Donald Trump tak nadále pokračuje v mnoha ohledech v nekonzistentních rozhodnutích a krocích. Na jedné straně opakuje, že mu vadí slabší renminbi, na straně druhé však zavádí cla na import čínského zboží do Spojených států, což by v konečném důsledku mělo snižovat nabídku devíz ze strany čínských exportérů a tlačit tak na oslabování čínské měny. Stejně tak procyklická fiskální politika za jeho působení je spíše vodou na mlýn vyšším sazbám a silnějšímu dolaru.

Dolarový Bloomberg index po slovech amerického prezidenta oslabil na nejslabší hodnoty v průběhu dne. Na páru s eurem dolar oslabuje o 0,58 % na 1,1712 EUR/USD.

 

Zdroj: Bloomberg; Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde