Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čínský regulátor otevřel vyšetřování zahraničních producentů čipů na pozadí rostoucích cen

Čínský regulátor otevřel vyšetřování zahraničních producentů čipů na pozadí rostoucích cen

4.6.2018 15:14, MU, SSU

Čínský regulátor otevřel vyšetřování zahraničních producentů polovodičových čipů na pozadí rostoucích cen, např. u DRAM paměťových čipů.

Návštěvu regulačního úřadu State Administration for Market Regulation (SAMR) hlásí Samsung, SK Hynix a Micron. Společnosti uvedly, že s regulátorem spolupracují, oblast vyšetřování však nenaznačily.

Čína usiluje o samostatnost v oblasti paměťových čipů. Trh s DRAM čipy je však koncentrován mezi tři nečínské producenty – jihokorejské společnosti Samsung a SK Hynix a americký Micron. Čína tak téměř 90 % čipů v hodnotě 190 mld. USD ročně buď doveze nebo koupí od zahraničních firem.

Čínská státní média již v prosinci uvedla, že regulátoři oslovili Samsung ohledně rostoucích cen. „Zaznamenali jsme nárůst cen a budeme věnovat větší pozornost budoucím problémům, které můžou být způsobeny domlouváním cen mezi konkurenty v sektoru,“ řekl tehdy Xu Xinyu z oddělení dohledu nad cenovou politikou Národní komise pro vývoj a reformy.

„Ceny paměťových čipů v posledních dvou letech výrazně vzrostly. Čína na jejich import vydá více prostředků než na import surové ropy. Vláda tedy nemá z růstu cen čipů radost,“ uvedl analytik Dan Wang ze společnosti Gavekal Dragonomics, který zároveň naznačuje, že pekingská vláda pravděpodobně se společnostmi jedná o cenách.

„Nedivil bych se, pokud by Čína netlačila na tyto výrobce, aby se o část technologií podělili s domácími čínskými společnostmi,“ dodává analytik Mark Newman z banky Bernstein.

Akcie Micron Technology (MU) v USA dnes ztrácí v předobchodní fázi 3 % na 57,03 USD. Akcie Samsungu se obchodují pod tickerem SSU také v Německu, kde oslabují o 0,5 % na 1019,1 EUR.

Zdroj: The Financial Times, The Wall Street Journal


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde