Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: investorský model výstavby nové jaderné elektrárny by měl být znám na konci letošního roku

ČEZ: investorský model výstavby nové jaderné elektrárny by měl být znám na konci letošního roku

18.5.2018 08:57, BAACEZ

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner po včerejším jednání Stálého výboru pro jadernou energetiku sdělil, že konkrétní investorský model výstavby nového jaderného zdroje by měl být vládě předložen do konce letošního listopadu. Vláda by pak o něm měla rozhodnout v prosinci. V rámci tohoto procesu pak bude první dokument poskytnut ministrům do konce června. Zprávu přinesly agentura ČTK, resp. Bloomberg.

Podle Hünera jsou aktuálně nejvíce diskutované dvě varianty. První variantou je, že by výstavbu a financování provedl samotný ČEZ. Tuto variantu bychom hodnotili negativně, jelikož jsou s ní spojena rizika pro ČEZ (riziko nerentability nákladného projektu, tlak na CAPEX, míru zadlužení, cash flow a následné možné omezení dividend). Podle našeho názoru je zvolení této varianty méně pravděpodobné. Spíše se domníváme, že pokud by nakonec skutečně výstavbu realizoval samotný ČEZ, tak by se to zároveň dělo při nějaké formě státní podpory (jako např. contract for difference – podpůrné schéma prostřednictvím garantovaných cen elektřiny). Ostatně ministr Hüner také včera uvedl, že v červnu se uskuteční první jednání s Evropskou komisí, na kterém by se měly mimo jiné probírat i možnosti eventuální veřejné podpory pro stavbu.

Druhou variantou k posouzení je, že výstavba by byla realizovaná částí ČEZu, jenž by byla stoprocentně vlastněná státem a která by vznikla transformací ČEZu. Je tedy patrné, že o určité formě transformace ČEZu se stále uvažuje. Je otázkou, zda je stále ve hře transformace ve formě tzv. velkého dělení ČEZu, v rámci kterého by se společnost rozdělila na konvenční část (výroba z klasických zdrojů; stát by v této části vlastnil 100 %) a regulovanou část (distribuce, prodej, OZE; stát by patrně v této části snížil svůj podíl z nynějších 70 %). Již z dřívějších vyjádření ministra Hünera bylo patrné, že velkému dělení ČEZu není příliš nakloněn, resp. bez realizace detailnějších analýz by tento projekt neschválil. To, že téma rozdělení ČEZu není v současnosti aktuální, napovídá i skutečnost, že nebude na programu červnové valné hromady společnosti.

Každopádně rozhodnutí o modelu případné výstavby jaderného zdroje se posouvá, když původní indikace z loňského roku hovořily o tom, že konkrétnější závěry by mohly být známy během letošního jara. Celá záležitost se tak posouvá na konec roku 2018.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde