Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Bulharský regulátor rozhodne, zda ČEZu odejme licenci na prodej elektřiny (+komentář analytika)

Bulharský regulátor rozhodne, zda ČEZu odejme licenci na prodej elektřiny (+komentář analytika)

13.4.2018 16:04, BAACEZ

Bulharský regulátor za měsíc rozhodne, zda odejme licenci na prodej elektřiny skupině ČEZ. Dnes to řekl sám předseda tamního energetického regulátora Ivan Ivanov.

Bulharský energetický regulátor by měl zhruba za měsíc rozhodnout, zda odejme licenci na prodej elektřiny společnosti ČEZ. V tomto termínu by měl podle slov samotného šéfa zmiňovaného úřadu Ivana Ivanova skončit audit společnosti. Zahraniční distributoři elektřiny jsou bulharskými kontrolními orgány vyšetřovány od roku 2014.

„Kauza se táhne již od počátku roku 2014. Tehdy bulharský regulátor oznámil, že zahajuje řízení o odebrání licence na prodej elektřiny (řízení se tedy netýká distribuce, což je z pohledu dopadu do celkového hospodaření ČEZu výrazně větší segment než prodej). Regulátor pak v průběhu roku 2014 opakovaně odkládal rozhodnutí bez konkrétní indikace, kdy může dojít k rozhodnutí. Dnes tak po delší době příchází nová informace ohledně řízení. Rozbuškou k tehdejšímu zahájení řízení byl podle našeho názoru zejména spor mezi ČEZem a bulharskou státní energetickou společností NEK týkající se problematiky OZE. Od té doby však došlo k některým krokům, které vedly k uklidnění situace (v roce 2014, resp. 2017 došlo k započtení pohledávek, resp. mimosoudní dohodě o narovnání mezi ČEZ a NEK) a domníváme se tak, že důvody k odebrání licence pominuly.

ČEZ se z Bulharska stahuje, na konci letošního února podepsal smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv se společností Inercom. Transakce ještě není dokončena, jelikož podléhá schválení ze strany bulharského antimonopolního úřadu. Dnešní vyjádření bulharského regulátora spadá do období, kdy se zároveň rozhoduje o definitivním schválení transakce o prodeji aktiv a vnáší tedy jistou míru nejistoty do celé záležitosti,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

ČEZ dnes na pražské burze roste o 1,5 %.

 

Zdroj: Bloomberg


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde