Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Index Dow Jones v zelených číslech.

Index Dow Jones v zelených číslech.

29.3.2018 19:31

Index Dow Jones +1,01 % na 24089,28 b. Index S&P 500 +1,1 % na 2633,71 b. Index Nasdaq Composite +1,21 % na 7033,644 b.

Americké akciové trhy   před  velikonočními svátky obchodují v pozitivním duchu a proti předchozí seanci index Dow Jones přidává 1,01% a širší S&P 500 se pohybuje výš o 1,1%.  Z předchozího prodejního tlaku se dostávají   technologické tituly, U těchto titulů je analytiky očekávána vyšší kontrola ze strany regulátorů. Tyto kontroly a jejich dopad by se mohly negativně projevit na zisku společností, jako je Facebook nebo Amazon.  Za současného stavu výnos desetiletých dluhopisů poklesl pod úroveń 2,8%, což podle analytiků svědčí o preferenci investorů nakupovat spíše bezriziková aktiva a navíc se rozevírají nůžky mezi výnosností desetiletých a  dvouletých vládních bondů, kde se výnos zúžil pod hladinu 50 bazických bodů, což zákonitě vede k určité nervozitě investorů z budoucího vývoje.   

Za pozornost stojí ropa, kde zásoby ropy v USA  vzrostly nad odhady analytiků, když v minulém týdnu se navýšily o 1,6 mil. barelů, kde  trh čekal stagnaci s objemem do 0,5 mil. barelů.  Na ropě však stále převládá optimismus a očekává se, že by některé země sdružení OPEC mohly prosazovat další prodloužení omezení těžby.  Cena lehké  WTI se dne pohybuje o 0,5% výše na úrovni 64,7 USD/barel. Z výše zmíněných důvodů se daří akciím těžařských společností jako je Marathon Oil Corp. ( MRO ), které obchodují se ziskem více než 3,8% a také více než  3,4% si připisují akcie těžaře ropy a mědi Freeport  McMorran ( FCX ) a více než  0,7%  přidávají akcie společnosti Transocean ( RIG ) , která těží ropu především z věží v oceánu. Velmi dobře  si také dnes vedou akcie jedné z největších těžařských ropných  firem Exxon Mobil ( XOM ), jež přidávají více než 2,1% a za zmínku také stojí akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), které obchodují silnější o více než 2,1%.

V červených číslech se dnes ocitají akcie Amazon  Com. ( AMZN ), když se objevily spekulace, že prezident Donald Trump plánuje regulaci společnosti Amazon namířenou konkrétně proti jeho modelu placení daní.  Tyto spekulace následovaly po dřívějších narážkách Trumpa  na na obchodní model Amazonu a po určité nepřízni, kterou vůči firmě projevoval.. Mluvčí Bílého domu tyto zprávy později popřel  a informoval o tom, že Trumpova vláda neplánuje žádné nařízení , které by bylo namířené proti Amazonu. Akcie Amazon Com. (AMZN ) se nachází v červených číslech a ztrácí více než 1,6%.

Trumpovy  možné kroky souvisí  také se zneužitím osobních dat ze strany Facebooku  ( FB ), kde akcie v předchozím čelily prodejnímu tlaku ze začátku dnešní seance, ale nyní již nachází  svou půdu pod nohama a posilují o více než 3,5%. Podle zpráv se společnost  Facebook ( FB ) rozhodla ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním  údajů o spotřebitelích a pomáhají inzerentům při zaměřování reklamy na uživatele sociálních sítí.

Do popředí zájmu investorů se dostává irská farmaceutická společnost Shire ( SHPG), kde japonská farmaceutická společnost Takeda projevila o farmaceutickou spol. Shire ( SHPG ) zájem. Ke konkrétní nabídce zatím nedošlo a podle analytiků jsou si obě firmy co do velikosti podobné a nabízí se otázka, zda by společnost  Takeda dokázala celou transakci ufinancovat. S největší pravděpodobností by musela použít k převzetí své akcie, což by mohlo výsledný obchod komplikovat. Takeda  informovala, že do konce dubna dojde k finálnímu rozhodnutí z její strany. Akcie farmaceutické společnost Shire ( SHPG ) si připisují tak  více než  3,2%.

Dnes se nedaří kanadské společnosti BlackBerry ( BB ), která včera reportovala své výsledky, ale neposkytla dostatečný výhled včetně odhadu budoucích příjmů. Z výše zmíněných důvodů jsou akcie pod tlakem a odepisují si více než 5,6%.

Index S&P 500 +1,1 % na 2633,71 b.
Nejsilnější sektory S&PZměnaNejslabší sektory S&PZměna
Informační technologie +1,8 % Telekomunikace -0,1 %
Energie +1,7 % Reality +0,2 %
Průmysl +1,4 % Utility +0,6 %
Nejsilnější akcie S&PZměnaNejslabší akcie S&PZměna
Centene Corp (CNC) +5,6 % Alliance Data Systems Corp (ADS) -6,9 %
PVH Corp (PVH) +5,2 % Walgreens Boots Alliance (WBA) -3,6 %
FMC Corp (FMC) +4,1 % Universal Health Services (UHS) -2,6 %
Constellation Brands (STZ) +4,0 % Ventas (VTR) -1,7 %
Marathon Oil Corp (MRO) +3,9 % Amazon.com (AMZN) -1,6 %


Luboš Bedrník
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4193825,77462
USD22,7944724,05953
GBP28,5458730,13013
CHF25,0075526,39545
PLN5,643305,95650

Kompletní informace zde