Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pleskač z ČEZu v rozhovoru popisuje politické pozadí prodeje bulharských aktiv

Pleskač z ČEZu v rozhovoru popisuje politické pozadí prodeje bulharských aktiv

7.3.2018 14:10, BAACEZ

Místopředseda představenstva energetické společnosti ČEZ v rozhovoru pro tisk popisuje politické pozadí prodeje bulharských aktiv a problémy s podnikáním v této zemi.

Z rozhovoru vyplývá, že situace na bulharském trhu se zkomplikovala v roce 2012, kdy po teplém listopadu přišel tuhý prosinec. Vzhledem k měsíčnímu vyúčtování v Bulharsku tak řadě lidí vyskočila cena za elektřinu, což vedlo k politickým otřesům a změně přístupu k zahraničním investorům v oboru.

ČEZ se podle Pleskače snažil několik let neúspěšně najít řeč s bulharskou stranou, což ho vedlo k mezinárodní arbitráži a následně i k prodeji aktiv. Bulharská vláda podle něj nereagovala ani na předarbitrážní výzvy, ani na informace o chystajícím se prodeji, přičemž jméno Incercom bylo známé minimálně od loňského září.

„Došlo k uzavření smlouvy [s Incercomem] a někdo se lekl, nemohu to interpretovat jinak. Podle mě úlek spočíval primárně v tom, že se rozpojuje vlastnictví našich bulharských aktiv a mezinárodní arbitráž proti bulharskému státu,“ řekl Pleskač.

Pokud jednání s Inercomem selžou, alternativou pro ČEZ je prodej společnosti India Power. K záměru bulharského premiéra Borisova majetkově do bulharského ČEZu vstoupit Pleskač řekl: „Přiznejme si, že to, aby kupujícím vašich aktiv byl někdo, s kým vedete arbitráž, jež se těchto aktiv týká, by byla velmi neobvyklá situace. Nemohu předjímat řešení, když neznám žádný návrh z bulharské strany, ale obecně platí, že kdyby se Bulharsko chtělo stát jednou ze stran smlouvy, součástí dohody by muselo být i narovnání ve věci arbitráže.“

Akcie ČEZ (BAACEZ) dnes rostou o 0,2 % na 498,4 Kč.

Zdroj: Lidové noviny


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde