Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Moody´s zařadila úvěrový rating společnosti ČEZ do revize s rizikem snížení o jeden stupeň

Moody´s zařadila úvěrový rating společnosti ČEZ do revize s rizikem snížení o jeden stupeň

15.2.2016 17:36, BAACEZ

Ratingová agentura Moody´s dnes zařadila úvěrový rating A3 seniorních nezajištěných dluhopisů energetické společnosti ČEZ do revize s rizikem poklesu o jeden stupeň. Důvodem je pokračující pokles cen elektřiny, který snižuje očekávané výnosy a zisk společnosti v příštích letech.

Potenciální snížení ratingu odráží relativně vysokou expozici společnosti ČEZ k pokračujícímu poklesu cen elektřiny. Aktuálně roční kontrakt base-load v České republice poklesl na 22 EUR/MWh kvůli nízkým cenám komodit především plynu a uhlí. V červnu 2015 Moody´s očekávala, že se ceny elektřiny budou pohybovat v rozpětí 30-35 EUR/MWh v průběhu příštích 5 let.

Provozní zisk EBITDA závisí na cenách elektřiny přibližně z 50 %. Na příští dva roky má společnost předprodané kontrakty, nicméně v případě delšího období nízkých cen elektřin lze očekávat, že se bude snižovat provozní cash flow poté, co toto zajištění skončí.

V případě společnosti ČEZ nízké ceny elektřiny budou negativně ovlivňovat ziskovost více než u jiných společností kvůli jiné struktuře nákladů. ČEZ má hlavně elektrárny, které mají vysoký podíl fixních nákladů. V České republice je přibližně 85 % celkové kapacity zastoupeno jadernými, vodními a uhelnými elektrárnami, čímž se zvyšuje citlivost k pohybům velkoobchodních cen.

Moody´s se zaměří na dopad nízkých cen elektřiny v rámci svého úvěrového hodnotícího systému. Agentura bude posuzovat opatření vedení ČEZ, které mohou podpořit finanční situaci společnosti. Vzhledem k tomu, že česká vláda vlastní 70 % akcií, tak agentura bude brát v potaz i potenciální podporu ze strany české vlády.

Rating by mohl být potvrzen v případě, že ČEZ v rámci metodologie agentury zachová stejný finanční profil. Agentura bude sledovat například ukazatele zadrženého cash flow/čistý dluh.

Naopak rating může být snížen, pokud ČEZ nebude schopen kompenzovat nízké ceny elektřiny využitím různých opatření.

Moody´s bude usilovat o dokončení revize v příštích 90 dnech a očekává, že by potenciální pokles měl být omezen na jeden stupeň.

Zdroj: Moody´s Investors Service


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde