Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > NWR dnes představilo detaily ohledně plánované emise nových akcií

NWR dnes představilo detaily ohledně plánované emise nových akcií

31.7.2014 15:11, BAANWRUK

Společnost NWR dnes zveřejnila podrobnosti (v Prospektu zveřejněném na webových stránkách NWR) ohledně plánované emise (úpisu) nových akcií, která je součástí celkového restrukturalizačního plánu (restrukturalizační plán kromě emise nového kapitálu zahrnuje rovněž plánované snížení dluhu společnosti). Již začátkem července jsme v našem komentáři ohledně plánované emise nových akcií (komentář naleznete zde) indikovali, že celkový objem emitovaných akcií po úpisu může činit cca 6,5 mld. ks, což by znamenalo masivní naředění stávajících akciových podílů minoritních akcionářů.

Tyto předpoklady se dnes naplnily, když NWR ve své dnešní zprávě specifikovalo, že plánuje emitovat celkem 6,39 mld. ks akcií (tzv. Nových akcií typu A). Z toho 5,03 mld. ks akcií by mělo být emitováno v rámci emise práv a 1,36 mld. ks akcií by mělo být emitováno v rámci neveřejného umístění. Úpis nových akcií by měl, podle dnešní zprávy NWR, proběhnout za cenu 2,35 eurocentů (v přesném vyjádření dle zprávy cena činí 2,3457891 eurocentů (tedy 0,0235 EUR, což dle aktuálního kurzu CZK/EUR činí cca 65 haléřů). NWR tak, jak již dříve oznamovalo, plánuje z emise nových akcií získat cca 150 mil. EUR, z toho 118 mil. EUR v rámci emise práv a zbylých 32 mil. EUR v rámci neveřejného umístění. Jak už bylo oznámeno v červnu, výše zmíněné 118ti milionové emise se zúčastní majoritní akcionář CERCL Mining (dříve BXR), jenž se zavázal upsat 75 mil. EUR. Investovat do úpisu nových akcií by měla, podle dřívějších zpráv, i část držitelů dluhopisů a emise se budou moci zúčastnit i minoritní akcionáři. Emise akcií by dle dnešní zprávy měla proběhnout za podmínek: 19 Nových akcií typu A za každou Stávající akcii typu A.

Pak je v plánu tzv. neveřejné umístění nových akcií, v rámci kterého NWR chce získat výše zmíněných 32 mil. EUR. Neveřejné umístění by se mělo týkat držitelů dluhopisů a mělo by proběhnout rovněž za cenu 2,35 eurocentů za akcii. S novými akciemi, resp. s právy by se mělo začít obchodovat v Londýně 24. září, resp. 4. září. Ve Varšavě a Praze by se mělo začít obchodovat rovněž 24. září (nebo kolem tohoto data, jak uvádí dnešní zpráva; ve Varšavě by měly být od 4. září, nebo kolem tohoto data, obchodovány i práva).

Vedle plánovaného získání 150 mil. EUR má NWR, jak již bylo oznámeno dříve, přislíben od části držitelů dluhopisů superseniorní úvěr ve výši 35 mil. EUR, jenž by měl mít dobu splatnosti dva roky.

Dnes tedy NWR představilo další konkrétnější detaily ohledně probíhajícího restrukturalizačního procesu. Je však třeba podotknout, že to jsou stále jen plány, jelikož NWR stále zatím nezískalo potřebnou podporu pro svůj navržený restrukturalizační program. Nejistota tak trvá a stále je ve hře i alternativní restrukturalizační plán spočívající v prodeji dceřiných firem OKD a NWR Karbonia. Přijetí alternativního plánu by, jak jsme již psali v minulých týdnech, pravděpodobně vedlo k insolvenci a řízenému bankrotu společnosti.

Stále však připomínáme, že i přijetí restrukturalizačního plánu nemusí znamenat, přinejmenším z dlouhodobého pohledu, stabilitu hospodaření NWR. Jak jsme již dříve komentovali, po zohlednění výdajů na plánovaný zpětný odkup dluhopisů v celkové hodnotě cca 90 mil. EUR, bude čistá finanční injekce plynoucí z plánované emise nového kapitálu činit zhruba 90 mil. EUR. To podle našich odhadů, za předpokladu pokračujících nízkých cen uhlí, bude NWR stačit na pokrytí svých provozních potřeb maximálně do konce roku 2015. Poté, podle našeho názoru, mohou přijít další problémy s likviditou a se splácením úroků z dluhu.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde