Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > NWR představilo upravený návrh dohody o restrukturalizaci, alternativním plánem je prodej OKD

NWR představilo upravený návrh dohody o restrukturalizaci, alternativním plánem je prodej OKD

2.7.2014 15:00, BAANWRUK

Těžební společnost NWR dnes oznámila, že se s částí věřitelů (držitelů zajištěných a nezajištěných dluhopisů) dohodla na upravených podmínkách navržené restrukturalizace společnosti. První rámcová dohoda byla oznámena začátkem letošního června, ta nezískala potřebnou podporu. Nyní je tak na stole mírně upravený návrh, se kterým, podle vyjádření společnosti, aktuálně souhlasí 62 % držitelů zajištěných dluhopisů a 37 % držitelů nezajištěných dluhopisů. To je však stále nedostačující kvórum, podle vyjádření ředitele vnějších vztahů NWR Petra Jonáka pro ČTK, musí společnost získat souhlas celkem od 75 % věřitelů (v současnosti s návrhem souhlasí celkem 63 % věřitelů). NWR stanovilo datum 11. července, do kterého by se věřitelé měli vyjádřit k upravenému návrhu.

Upravený návrh dohody se týká zejména tendru, v rámci kterého NWR nabízí držitelům nezajištěných dluhopisů odkup v objemu 30 mil. EUR (celková hodnota nezajištěných dluhopisů činí 275 mil. EUR), a to za fixní cenu 25 % nominální hodnoty dluhopisu. V předešlé navržené dohodě byla stanovena cena 25 % nominálu jako maximální hranice. Dále společnost oznámila, že získala (v rámci plánovaného úpisu nového kapitálu v objemu 150 mil. EUR) od určité části držitelů dluhopisů příslib úpisu zbylých 25 mil. EUR. Ještě na počátku června totiž pro tento plánovaný objem finančních prostředků NWR nemělo žádného investora. Ostatní podmínky navržené dohody jsou obdobné návrhu z počátku června.

Navržená dohoda o restrukturalizaci tak nadále počítá se snížením nominální hodnoty dluhopisů z úrovně 775 mil. EUR na 450 mil. EUR, s úpisem nového kapitálu (nových akcií) o celkovém objemu 150 mil. EUR (plus příslib super seniorní úvěrové facility ve výši 35 mil. EUR) a s tendrem, v rámci kterého NWR nabízí věřitelům odkup části zajištěných a nezajištěných dluhopisů.

Dále k plánovanému úpisu nového kapitálu NWR uvedlo, že po předpokládaném úpisu by se stávající počet emitovaných akcií, jenž činí cca 264 mil. ks, podílel na celkovém objemu emitovaných akcií, jenž by vznikl po úpisu, pouze zhruba čtyřmi procenty. Což by indikovalo celkový objem emitovaných akcií po úpisu kolem úrovně 6,5 mld. ks a zároveň masivní naředění stávajících akciových podílů minoritních akcionářů. Za této konstelace to podle našeho názoru indikuje, že úpis nových akcií by mohl probíhat za výrazně nižší cenu než je aktuální tržní cena akcie NWR na burze (aktuálně se pohybuje mezi 7,50 - 8 Kč). Plánovaný úpis nových akcií tak podle našeho názoru bude v nadcházejících dnech a týdnech vytvářet negativní tlak na tržní cenu akcie NWR.

Negativní tlak na cenu akcie však podle našeho názoru bude v příštích týdnech vytvářet zejména nejistota ohledně toho, zda vůbec restrukturalizační návrh získá podporu ze strany věřitelů. Nejistotu do celkového vývoje vnáší i skutečnost, že management NWR dnes současně oznámil zahájení přípravy alternativního plánu pro případ, že se nepodaří získat pro restrukturalizaci potřebnou podporu. V rámci alternativního plánu management plánuje prodat tuzemskou dceřinou společnost OKD a polskou dceřinou společnost NWR Karbonia. Prostřednictvím stoprocentně vlastněné firmy OKD společnost NWR provádí prakticky veškeré své podnikání. NWR by se tak prodejem OKD zbavilo veškerého těžebního businessu a de facto by to znamenalo řízený bankrot společnosti.

Přijetí navržené dohody o restrukturalizaci kapitálu tak NWR umožní pokračovat ve své podnikatelské činnosti. Byť schválení dohody a následný úpis nového kapitálu bude zřejmě vytvářet (alespoň v krátkodobém horizontu) negativní tlak na cenu akcie, NWR by mělo restrukturalizací získat čas ke stabilizaci svého hospodaření.

Co by schválení restrukturalizace kapitálu znamenalo z fundamentálního hlediska? Předně by NWR, po zohlednění plánovaného odkupu části dluhopisů v celkovém objemu 90 mil. EUR, získalo nové finanční prostředky v objemu cca 95 mil. EUR. Tím by NWR získalo podle našich odhadů čas do roku 2015. Pro letošní rok má společnost podle našich odhadů dostatek hotovosti k zajištění své činnosti, byť předpokládáme, v kontextu nízkých cen jak koksovatelného, tak energetického uhlí, masivní snižování hotovosti o cca 150 mil. EUR (na konci roku 2013 mělo NWR na účtech 184 mil. EUR). Navrženou restrukturalizací kapitálu a získáním finanční injekce v objemu cca 95 mil. EUR si podle našich odhadů NWR zajistí dostatek hotovosti na rok 2015. Pokud se však prodejní cena koksovatelného uhlí nebude v příštím roce pohybovat alespoň kolem hladiny 110 EUR/t, tak prognózujeme, že NWR bude „pálit" hotovost i v roce 2015. Jinými slovy, pokud ve střednědobém horizontu ceny koksovatelného uhlí neoživí z nynějších 85 - 90 EUR/t na cca 105 - 115 EUR/t, tak podle našich odhadů bude mít NWR problémy s hotovostí, potažmo se splácením dluhů i po schválené restrukturalizaci.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde