Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Kde leží úspěch Caterpillaru?

Kde leží úspěch Caterpillaru?

13.5.2011 12:55, CAT

Americký výrobce těžké techniky Caterpillar (CAT) patří mezi nejziskovější tituly z indexu DJIA.

Dalo by se očekávat, že v čele budou typičtí zástupci moderní informační ekonomiky či zástupci high-tech sektoru a farmakologie a nikoliv zástupce výrobního sektoru, jehož poslední kvartální výsledky vyslaly ceny akcií 30 % nad jejich předchozí historická maxima.

Kde leží základy tohoto úspěchu? Paradoxně ve krizi, během které společnost zaznamenala největší propad příjmů během své dlouhé historie a která pro ni byla zroveň požehnáním.

Caterpillaru se nejvíce vyplatila zevrubná příprava na volatilitu v příjmech, která je pro CAT, navzdory očekáváním typická. Klasický produkt společnosti je finančně nákladný stroj s dlouhou životností. Jejich kupci tak během špatných časů odkládají jejich modernizaci či novou koupi. Tento přístup má za následek velké změny příjmů, které se během krize se v jednotlivých kvartálech v meziročním srovnání lišily i o více než 50 %.

Přesně na tuto situaci se Caterpillar v předkrizovém období připravil mnohem lépe, než kdykoliv jindy. Manažeři jednotlivých divizí museli vypracovat plány a postupy pro případ hlubokého propadu příjmů. Jejich rychlé uplatnění pak umožnilo společnosti projít krizí bez větší úhony a výrazně lépe, než konkurence.

Společnost zakládá svůj úspěch na tom, že jejich stroje, ač jedny z nejdražších, vyjdou jejich zákazníky nejlevněji po započítání všech provozních a servisních nákladů během jejich životnosti. Tento přístup však v globální konkurenci nemůže vydržet navždy.

Firemní stratégové tak vybírají nové sektory, které společnosti přinesou ty nejvyšší výnosy. Caterpillar se podle jejich doporučení zaměřuje na těžařský sektor, železnici a ekologicky nezávadné motorů. Společnost v těchto oblastech již uskutečnila několik velkých akvizicí, které dále zvyšují její růstový potenciál.

Caterpillar dále rozšiřuje i svůj světový rozsah. Největší příležitosti vidí na rozvíjejících se trzích, především tam, kde očekává velký rozvoj infrastruktury, tedy Indie, Čína a Brazílie, kde společnost plánuje velké investice do výstavby a rozvoje svých výrobních závodů.

Caterpillar všechny tyto růstové investice uskutečňuje již na začátku růstové fáze hospodářského cyklu. Chce tak předstihnout své konkurenty.
Akcie společnosti během posledních 12 měsíců posílily o 75 %, během včerejšího obchodování ztratily 1,23 % na 108,63 USD.


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde