Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > KB si udržuje velmi dobrou ziskovost

KB si udržuje velmi dobrou ziskovost

6.8.2008 12:24, BAAKOMB

KB si udržuje velmi dobrou ziskovost

Komerční banka pokračuje přes složitější podmínky na trhu ve velmi dobrém hospodaření. Přes mírné oslabení ekonomického růstu a ochlazení na trhu s bydlením se společnosti daří zvyšovat svoji ziskovost. V první polovině roku dosáhnul čistý zisk po odečtení minoritních podílů výše 6,41 mld. Kč, což je meziroční růst o více jak 22%. Čistý zisk tak výrazným způsobem překonal tržní očekávání, které podle průzkumu agentury Bloomberg bylo 6,03 mld Kč. Samotný druhý kvartál přispěl k celkovému zisku částkou 3,39 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o téměř 27%.
Čisté provozní výnosy banky přesáhly ve 2Q hranici 8 mld. Kč a dosáhly výše 8,33 mld. Kč. Meziročně jsou tak vyšší o 12%, proti úvodu roku se zvýšily o 6,2%. Za první polovinu roku vykazují výnosy růst o 12,1% a dosáhly výše 16,18 mld. Kč. Trh očekával pozvolnější růst na 15,83 mld. Kč. Největšího pozitivního překvapení ve 2Q jsme se dočkaly u výsledku z finančních operací, který po poklesu v 1Q nabral opět na dynamice a zisk v této oblasti dosáhnul 958 mil. Kč. Z dílčích položek byl zaznamenám výrazný nárůst u zisku z derivátového obchodování. Zisk z poplatků a provizí kvartálně vzrostl o 7,7% na 2,1 mld. Kč. Návrat nad hranici 2 mld. Kč je však zásluhou zaúčtováním jednorázové položky ve výši 162 ml. Kč. Dobrého výsledku banka dosáhla i v nejdůležitějším segmentu, když čistý úrokový výnos vzrostl meziročně o slušných 14,3% na 5,24 mld. Kč. Vyšší provozní výnosy jsou vyšší než očekávání částečně díky jednorázové položce a volatilnějším ziskům z obchodování, i tak lze hodnotit výsledek na této úrovni pozitivně.
Celkové úvěrové portfolio banky vzrostlo na 350,7 mld. Kč. Podíl podnikových půjček na celkovém úvěrovém portfoliu se zvýšil oproti 1Q zhruba o 1% a aktuálně dosahuje 57,6%. Vyšší dynamiku růstu vykázaly úvěry pro malé společnosti (+39% y/y), úvěry pro velké podniky, které jsou pro banku nejdůležitější, si však držely rovněž vysoké tempo (+22% y/y). Silný růst si nadále udržuje sektor spotřebitelských půjček a půjček na bydlení. Banka vytvořila ve 2Q opravné položky k úvěrům ve výši 452 mil Kč, což odpovídá zhruba hodnotě z úvodu roku a tempu růstu celého úvěrového portfolia. Přes pokračující rozvoj spotřebitelských úvěrů se výše problematických úvěrů od začátku roku výrazným způsobem nezměnila.
Provozní náklady meziročně vzrostly o 9,3% na 3,64 mld. Kč. Oproti úvodu roku jsou vyšší pouze o 1,9%. Rozumná míra růstu byla dosažena hlavně díky nižším odpisům. Kvartální růst personálních nákladů se držel u hranice 4%. Meziroční růst administrativních nákladů o zhruba 9% je v podmínkách vysoké inflace a vysokých cen energií odůvodnitelný. Poměrový ukazatel cost/income ratio za první polovinu roku dosahuje hodnoty 44,5% a je o více jak jeden procentní bod lepší než ve stejném období loňského roku. Hodnota 44,5% je v rámci sektoru velmi dobrým číslem.
Celkově hospodářské výsledky předčily očekávání trhu prakticky na všech úrovních a lze je hodnotit jako dobré. Přes složitější podmínky je banka schopná nadále udržet pozitivní tendence v hospodaření. Kurz akcií v očekávání dobrých výsledků silným způsobem posiloval již v předchozích dnech a prostor k dalšímu růstu je tak již omezený. Díky stále napnuté atmosféře ve finančním sektoru ve světě bude další krátkodobý vývoj hodně závislý na celkovém sentimentu. Fio, burzovní společnost, a.s., David Brzek, makléř Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka. https://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,6738123,93219
GBP29,5315231,17048
CHF26,2413227,69768
PLN5,694536,01057

Kompletní informace zde