Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Analýzy > Začínáme pokrývat společnost Kofola ČeskoSlovensko s cílovou cenou 486 Kč a nákupním doporučením

Začínáme pokrývat společnost Kofola ČeskoSlovensko s cílovou cenou 486 Kč a nákupním doporučením

6.3.2017 08:44, BABKOFOL

V naší úvodní analýze na akcie výrobce nealkoholických nápojů Kofola ČeskoSlovensko stanovujeme cílovou cenu 486 Kč. Cílová cena, která se vztahuje k 12měsíčnímu investičnímu horizontu, se nachází zhruba 24 % nad aktuální tržní cenou. Akcie Kofoly tak podle našich odhadů nabízí zajímavý investiční potenciál, a proto stanovujeme na tento akciový titul nákupní doporučení.

Společnost Kofola je významným výrobcem nealkoholických nápojů ve střední a jihovýchodní Evropě, je jedním z lídrů na českém a slovenském trhu a díky akviziční aktivitě se prosazuje i v Adriatickém regionu, když na slovinském trhu je jedničkou v segmentu minerálních vod. Růstový potenciál shledáváme právě zejména v Adriatickém regionu, kde by Kofola měla do budoucna těžit z akvizic producentů minerálních vod, konkrétně slovinské Radensky a chorvatského Studenacu. Náklady na budování prodejního týmu a zvýšené náklady na marketing ještě v loňském roce tlumily tempa růstu provozní ziskovosti na slovinském a chorvatském trhu. Postupné odeznívání těchto dodatečných nákladů na expanzi, letošní začlenění firmy Studenac do konsolidačního celku a následné synergické efekty plynoucí ze spolupráce Radensky a Studenacu by podle našeho názoru měly tvořit hlavní pilíře budoucího vývoje hospodaření v Adriatickém regionu, kde letos očekáváme cca 40% nárůst provozního zisku EBITDA a v příštím roce o dalších zhruba 13 %.

Absence loňských rozvojových nákladů do přímé distribuce v tuzemském segmentu HoReCa a rovněž do rozšíření sítě UGO barů budou podle našich odhadů hlavními růstovými impulsy do marží a zisků na českém trhu. To by mělo být navíc podpořeno chystanou liberalizací evropského trhu s cukrem, která je naplánovaná na říjen 2017 a která by měla vytvářet tlak na pokles cen cukru s pozitivním dopadem do výsledků hospodaření od roku 2018. V letošním roce bude ještě provozní ziskovost Kofoly tlumena vyššími náklady na cukr, nicméně výše zmíněné uvolnění trhu s cukrem a možné tlaky na pokles jeho cen by mělo spolu s výše zmíněnými pozitivními faktory podporovat ziskovost ve střednědobém horizontu, když celkovou EBITDA za rok 2018 predikujeme meziročně vyšší o zhruba 7 % na úrovni 1135 mil. Kč a v dalších letech by mohla směřovat k hranici 1200 mil. Kč.

Očekáváme, že Kofola naváže na loňskou výplatu dividendy ve výši 7 Kč na akcii a i nadále tak bude realizovat dividendovou politiku. Pro letošní rok konzervativně odhadujeme meziročně stejnou výši dividendy. Kofola je společnost s nízkou mírou zadlužení, se silným provozním cash flow indikující schopnost generovat volné cash flow, se silnou likvidní pozicí. To jsou faktory, které by podle našeho názoru měly vytvořit dostatečnou základnu k tomu, aby se dividenda mohla v příštích letech pohybovat alespoň v rozmezí 8 – 10 Kč na akcii, což by znamenalo 2 – 2,5% dividendový výnos.


Jan Raška, analytik
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde