Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Analýzy > Zvyšujeme cílovou cenu na akcie ČEZ z 616 Kč na 675 Kč a doporučení z "držet" na "koupit"

Zvyšujeme cílovou cenu na akcie ČEZ z 616 Kč na 675 Kč a doporučení z "držet" na "koupit"

29.6.2015 09:44, BAACEZ

V naší nové analýze energetické společnosti ČEZ zvyšujeme cílovou cenu akcie z 616 Kč na 675 Kč a zároveň přistupujeme ke zvýšení investičního doporučení ze stupně „držet“ na „koupit“. Vzhledem k naší cílové ceně se tak domníváme, že akcie ČEZ nabízí v ročním horizontu zhruba 18% investiční potenciál.

Cílovou cenu a doporučení na tento akciový titul zvyšujeme zejména na základě navýšení výhledu hospodaření, atraktivnější dividendové politiky a rovněž kvůli opatřením přijatých na půdě Evropské unie, které vytvářejí prostor pro obnovení funkčnosti systému obchodování s emisními povolenkami, což má podle našich odhadů potenciál do budoucna podpořit ceny emisních povolenek a tudíž i tržní ceny elektřiny. Vedle toho se začíná více stabilizovat situace na Balkáně, a to zejména v Rumunsku, kde by ČEZ měl od druhé poloviny letošního roku opětovně získávat na svojí tamní větrnou farmu podporu ve formě zeleného certifikátu.

ČEZ na počátku letošního roku pozitivně překvapil trhy svým výhledem hospodaření na rok 2015, když oznámil předpokládaný letošní EBITDA zisk na úrovni 70 mld. Kč, zatímco odhady trhu (včetně našeho očekávání) se pohybovaly okolo 65 mld. Kč. ČEZ, zejména v reakci na klesající trend prodejních cen elektřiny, zintenzivnil svá úsporná a optimalizační opatření a oproti svému loňskému plánu hodlá letos ušetřit na stálých provozních nákladech téměř 5 mld. Kč a zvýšit marži z nových příležitostí a optimalizací o 1,5 mld. Kč. Zejména snaha o razantnější úspory nás tak vedla, oproti předchozí analýze, k navýšení výhledu ziskovosti, a to nejen pro letošní rok, ale i pro střednědobý horizont.

Vedle navýšení výhledu ziskovosti rovněž zlepšujeme prognózu dividend. Již v předchozí analýze jsme o akciích ČEZ hovořili jako o stále atraktivním dividendovém titulu. Tento náš pohled neměníme a navíc je zintenzivněn navýšením dividendového výplatního poměru z 50 – 60 % na 60 – 80 % očištěného čistého zisku, ke kterému management společnosti přistoupil letos v květnu. Silná hotovostní pozice daná zejména předpokládaným výraznějším snížením investičních výdajů (CAPEX) tak podle našich odhadů poskytuje ČEZu možnost nabídnout akcionářům i v příštím roce stabilní dividendu, tedy blízko 40 Kč na akcii a v dalších letech potenciál vyplácet dividendy kolem 35 Kč. Akcie ČEZu tak podle našeho názoru budou i nadále nabízet atraktivní dividendový výnos v rozmezí 5 – 7 %.

Dalším důležitým faktorem, který napomohl ke zvýšení cílové ceny a investičního doporučení na akcie ČEZ je schválené opatření na podporu systému obchodování s emisními povolenkami, jenž má zejména podobu vzniku tzv. tržní stabilizační rezervy. Ta by měla ve střednědobém horizontu výrazně napomoci ke snížení přebytku povolenek na trhu a k podpoře jejich cen. V obnovení funkčnosti systému obchodování s emisními povolenkami spatřujeme zásadní katalyzátor pro stabilizaci či postupné zotavení tržních cen elektřiny, což by podle našich odhadů mělo výrazně napomoci ke stabilizaci zisků ČEZu ve střednědobém horizontu.


Jan Raška, analytik
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde