Úvod > O nás > Média > Tiskové zprávy > Air Bank, Fio banka a MONETA zakládají alianci pro bankovní identitu

Air Bank, Fio banka a MONETA zakládají alianci pro bankovní identitu

2.11.2020 11:16

Air Bank, Fio banka a MONETA se dohodly na založení společné platformy k poskytování bankovní identity v České republice. Platforma bude otevřena i všem ostatním tuzemským bankám.

Pro klienty zapojených bank nebude z pohledu používání bankovní identity zpočátku podstatný rozdíl. Svým klientům totiž nabídne službu bankovní identity každá banka sama, pouze při jednání s poskytovateli online služeb bude banky zastupovat právě nově vzniklá aliance. Zakládající společnosti aliance jsou přesvědčeny, že princip otevřeného a rovného vlastnictví platformy umožní v oblasti digitální identity poskytovat ty nejlepší služby. V nově ustanovené alianci se tak budou moct  všechny zapojené banky podílet  na dalším rozvoji bankovní identity v České republice rovným dílem.

Takzvanou bankovní identitu bude možné v Česku využívat od ledna 2021. Jejím prostřednictvím získají klienti bank univerzální digitální klíč – identitu – pro získání přístupu k širokému spektru služeb a účtů jak ve veřejné, tak i soukromé sféře.