Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > O nás > Média > Tiskové zprávy > Komentář Fio k úpadku Private Investors

Komentář Fio k úpadku Private Investors

21.5.2001 20:20

Komentář Fio k úpadku Private Investors


Vážení klienti,

považujeme za vhodné vyjádřit se k úpadku společnosti Private Investors a její dceřiné společnosti Online Investor (viz. níže uvedená zpráva agentury ČTK).

V souvislosti s touto událostí, a především s ohledem na značný zájem médií o stanovisko k ní, se nám jeví jako potřebné znovu uvést některé skutečnosti a údaje o Finanční skupině Fio a danou situaci komentovat.

V libovolném sektoru podnikání může dojít k nezdaru podnikatelského záměru či podvodnému jednání některých osob. Solidnost je stěžejní zejména u osob a subjektů zabývajících se libovolnou formou správy cizích prostředků. Nesolidní jednání jednoho subjektu však nemusí znamenat nesolidnost subjektů ostatních.

Fio je rovněž on-line broker s americkými cennými papíry. Mohou se proto objevit spekulace o situaci naší firmy. Naposledy jsme obdobnou situaci zažili ve velkém rozsahu v sektoru družstevních záložen. V období krachu většiny ostatních záložen se vyskytlo mnoho spekulací i na téma, že Fio, resp. Fio, družstevní záložna, nemůže být výjimkou. Naši klienti mohou potvrdit, že Fio touto světlou výjimkou je. Fio, družstevní záložna funguje úspěšně dále a to v zásadě jako jediná větší záložna, která veřejně poskytuje své služby. Konzervativní přístup, personální stabilita řídících osob ve skupině a zdrženlivost v oblasti výdajů nám umožnily ochránit všechny klienty Fio, družstevní záložny.
Dalším z důvodů úspěšné a pro klienty bezpečné činnosti Finanční skupiny Fio je její strategie dlouhodobě založená na budování a využívání moderních technologií při důrazném omezování rizik. Při poskytování služeb všechna rizika zkoumáme a systematicky omezujeme.

Jednoznačně konstatujeme, že situace Private Investors nebude mít negativní dopad na klienty Fio.

Domníváme se, že příčina úpadku Private Investors nesouvisí s elektronickým obchodováním. Problém pravděpodobně nastal v důsledku činnosti Private Investors, která se ve velké míře zabývala správou porfolia, a ne Online Investor, která provozovala elektronické obchodování. Elektronické obchodování, na které se Fio zejména zaměřuje, totiž bezpečnost klienta zvyšuje. Umožňuje klientovi sledovat své pokyny a obchody již v průběhu jejich realizace a díky tomu průběžně kontrolovat činnost svého brokera.

Další významnou skutečností je, že Fio, burzovní společnost, a.s., která zajišťuje obchodování s cennými papíry, je na rozdíl od PI od roku 1995 členem Burzy cenných papírů Praha, a. s. a je tudíž pod dvojí kontrolou - inspekce BCPP a KCP. Z důvodu omezení rizik Finanční skupiny Fio jsou spekulativní pozice na vlastní účet minimální. Tím Fio svou stabilitu jako zprostředkovatele obchodů s cennými papíry významně zvyšuje. Proto kurzový propad na trhu nemůže Fio ohrozit a tudíž nemůže dojít k negativnímu dopadu na klienty Fio. Přestože Fio bylo v roce 2000 svým obratem druhým největším on-line brokerem s cennými papíry pro USA, měla tato aktivita (2,6 Kč miliard zprostředkovaných obchodů) na obratu skupiny (celkem 61 miliard Kč) podíl jen necelých 5%. Hlavní aktivity jsou na českém trhu, kde je Fio nejaktivnějším tvůrcem trhu, a to jak v roce 2000, tak i v roce 2001. V roce 2001 náš podíl na povinnostních obchodech v burzovním prestižním segmentu SPAD vzrostl na 19,2 % (podrobnější údaje v reálném čase získáte pomocí funkce SPADkalkul).

Pokud budete mít libovolné otázky k nastalé situaci, neváhejte prosím osobně kontaktovat pracovníky našich poboček. K dispozici je Vám rovněž adresa fio@fio.cz.


S úctou

Jan Komeda
generální ředitel
Finanční skupiny Fio

Citace zprávy ČTK:

ČTK: Obchodník s americkými akciemi Private Investors vyhlásil úpadek
PRAHA 21. května (ČTK) - Největší domácí obchodník s americkými akciemi Private Investors dnes vyhlásil úpadek, protože přestal být vzhledem k dlouhodobému propadu cen akcií v USA schopen plnit závazky vůči klientům. Zastaveny byly obchodní platformy Private Investors i dceřiná Online Investor. ČTK to dnes oznámila a.s. Private Investors.

O vzniklé situaci již Private Investors informoval Komisi pro cenné papíry a Garanční fond obchodníků s cennými papíry, do jejichž kompetence řešení vzniklé situace spadá.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde