Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Výsledky soutěže o nejlepšího investora Fio

Výsledky soutěže o nejlepšího investora Fio

8.12.2003 19:05

Výsledky soutěže o nejlepšího investora Fio

Nejúspěšnější hráč vydělal za deset dnů více než 33 %

Soutěž o nejúspěšnější obchod s akciemi vyhlášená k 10. narozeninám Finanční skupiny Fio už má své vítěze. V soutěži se hrálo o 3x10.000 Kč, přičemž výhra byla určena pro nejúspěšnější transakce na všech trzích, na nichž je možno prostřednictvím Fio obchodovat (ČR, USA, SRN).

Pravidla soutěže byla jednoduchá - provést v rámci 10 dnů nákup a prodej akcií s dosažením maximálního zisku. Ze soutěže byly vyloučeny pouze spekulace s nelikvidními tituly a jediným omezením byl minimální objem hodnoty transakce ve výši 10.000 Kč.

Vítěznou transakcí na americkém trhu byl obchod s akciemi společnosti IMMTECH INTL INC. Úspěšnému klientovi se podařilo nakoupit a prodat balík těchto akcií se zhodnocením 33,8%. Podle Ing. Jana Korba, vedoucího makléřů ve společnosti Fio, byl tento obchod svým charakterem vysoce rizikový. Klient spekuloval na technickou korekci předchozího propadu u tohoto biotechnologického titulu. Na propad a následný růst měly vliv negativní informace, které se ukázaly být nepravdivými.

tabulka s výsledky soutěže

Na německém trhu byla nejúspěšnější transakce provedena s akciemi tour-operátora TUI. Při této transakci se klientovi podařilo dosáhnout zhodnocení 6,33%. Podle Korba se klientovi podařilo nakoupit titul v okamžiku, kdy aktuální ocenění pokleslo v důsledku obav z poklesu poptávky spotřebitelů po mezinárodním turismu (zejména v souvislosti s teroristickými útoky v Turecku). Klient úspěšně zaspekuloval na dočasnost takových obav a využil korekce v okamžiku, kdy se prosadil nákupní optimismus na akciových trzích.

tabulka s výsledky soutěže

V ČR proběhl nejúspěšnější obchod se zhodnocením 9%. Předmětem obchodu byly akcie společnosti Unipetrol, které se ocitly pod prodejním tlakem díky spekulacím o počtu uchazečů o privatizaci majoritního podílu ve společnosti. V okamžiku, kdy byl zveřejněn počet uchazečů a zazněla některá zvučná jména mezinárodních koncernů (AGIP, SHELL, Orlen), akcie reagovaly růstem.

tabulka s výsledky soutěže

Podle Korba největší prostor pro krátkodobé spekulativní obchody představují americké akciové trhy, které nabízejí obrovské množství investičních či spekulativních příležitostí. Poplatky za obchodování jsou navíc v USA v porovnání s evropskými trhy nízké, čímž se opět zvyšuje výnosnost krátkodobých obchodů.

Korb v této souvislosti dodal, že dosažené zisky nejsou v rámci obchodování na akciových trzích něčím zcela mimořádným, Zároveň však podotkl, že při obchodování s akciemi je vždy též třeba mít na zřeteli riziko možné ztráty.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde