Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > "Akciové trhy budou pokračovat v růstu" - přečtěte si článek makléře Fio Jana Korba z Hospodářských

"Akciové trhy budou pokračovat v růstu" - přečtěte si článek makléře Fio Jana Korba z Hospodářských

9.6.2003 16:30

"Akciové trhy budou pokračovat v růstu" - přečtěte si článek makléře Fio Jana Korba z Hospodářských novin


Současný vývoj akciových trhů přináší zhruba již dvouměsíční stabilní růst, který pouze v posledních dvou týdnech zaznamenal korigující tendence. Jejich vliv však spíše přispěl ke konsolidaci pozic investorů a připravil půdu pro další růst. Ve střednědobém horizontu (tři měsíce) můžeme očekávat pokračování tohoto trendu, a to hned z několika důvodů. Po ukončení konfliktu v Iráku došlo ke stabilizaci mezinárodního napětí. Rozbíhají se mírová jednání na Středním východě mezi Izraelem a Palestinci, která by mohla za dohledu USA přinést trvalejší řešení vleklého konfliktu, který se navíc velkou měrou podílí na růstu mezinárodního terorismu.
Hospodářství USA můžeme považovat za jeden z hlavních faktorů, který ovlivňuje růst světové ekonomiky. Poslední zveřejněné údaje o růstu amerického HDP za první čtvrtletí 2003 přinesly revizi původně oznámené hodnoty +1,6 procenta na +1,9 procenta. Kroky americké administrativy přesvědčují ekonomické subjekty, že růst vývoje HDP v USA se podaří dynamizovat.
Prezident Bush prosadil (sice v menším než původním rozsahu) balíček stimulačních opatření, které přispívají k podpoře agregátní poptávky (soukromé sféry) i nabídky (firemního sektoru). Bush má navíc eminentní zájem na podpoře domácí ekonomiky, protože se poučil z chyb svého otce, který po vítězném vojenském tažení zanedbal nejvýznamnější volební faktor - stav domácí ekonomiky. V následujícím roce můžeme být svědky fiskálních (vládních) i monetárních (ze strany Fed) opatření, které budou dále stimulovat ekonomiku USA. Ty budou mít příznivý dopad zejména na trh práce.
Výsledky společností za druhé čtvrtletí tohoto roku mohou přinést fakta, která uspokojí očekávání investorů. Tak jako v minulém čtvrtletí prozatím nejsou známy žádné zásadní změny výhledů. Pokud k tomu dojde, je možné, že v letním období nebude docházet k obvyklým korekcím akciových indexů.
Podpůrným faktorem růstu akcií je i vývoj amerického dolaru vůči světovým měnám, který pozitivně působí na americké exportéry. Obavy o odliv zahraničního kapitálu z USA se příliš nepotvrzují. Uklidnění v měnové oblasti může přinést zasedání ECB tento čtvrtek spojené s případným snížením sazeb v Eurozóně.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde