Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Výsledky KB: Na současné podmínky velmi dobré

Výsledky KB: Na současné podmínky velmi dobré

5.8.2009 10:51

Výsledky KB: Na současné podmínky velmi dobré

Komerční banka si i přes současné složité podmínky dokázala nadále udržet velmi dobré hospodaření a dnes zveřejněné výsledky předčily očekávání trhu v podstatě na všech úrovních. Čistý zisk po odečtení minorit za první pololetí dosáhnul 5,76 mld. Kč (-10,1% Y/Y), za samotný druhý kvartál byl zisk 2,92 mld. Kč (-14% Y/Y). Trh podle průzkumu Reuters očekával zisk ve výši 2,7 mld. Kč.
Čisté provozní výnosy banky dosáhly 8,43 mld. Kč. Přestože tempo růstu úvěrového portfolia zpomaluje, čisté úrokové výnosy dosahují nadále dobrých hodnot. Ve 2Q dosáhly 5,57 mld. Kč (+6,4% Y/Y), trh očekával růst pouze na 5,32 mld. Kč. Meziroční pokles je vidět u poplatků a provizí, který souvisí s nižší obchodní aktivitou klientů a to hlavně v podnikatelské sféře. U individuálních klientů je pokles aktivity vyvážen růstem nových klientů. Meziroční srovnání je ovlivněno jednorázovým příjmem ve 2Q 2008. V uplynulém čtvrtletí banka dosáhla výnosu v této kategorii ve výši 1,93 mld. Kč. Za mimořádně dobrým výsledkem z předchozích kvartálů částečně zaostal výsledek z finančních operací, který dosáhl 896 mil. Kč (-6,5% Y/Y, -22% Q/Q). V této kategorii se KB nadále odlišuje od většiny bankovních domů v Evropě. Díky konzervativnímu přístupu neutrpěla v předchozích období KB výrazné ztráty v této kategorii, na druhou stranu aktuálně extrémně nevydělává díky zlepšené situaci na trhu. Díky značné nestabilitě zisků z této oblasti nepovažujeme relativně horší výsledek za zklamání a celkově hodnotíme přístup banky v této oblasti pozitivně. Provozní náklady se bance daří nadále držet pod kontrolou a hodnota meziročně klesla o 3,2% na 3,52 mld. Kč. Meziroční pokles nákladů a růst výnosů vedle ke zlepšení ukazatele cost/icome ratio na 41,7 z loňských 43,6%. Mezikvartálě se jedná o mírné zhoršení, za aktuálních podmínek se však jedná o velmi dobrou úroveň.
Pozorně sledovaná nadále zůstává kvalita úvěrového portfolia. Celkově se hodnota poskytnutých úvěrů zvýšila přes všechny segmenty o 9,1% na 382,5 mld. Kč. Depozita zůstaly na stabilní úrovni a tak se poměr k půjčkám nadále zvýšil na 69,2%, což je však nadále velmi solidní pozice. Banka vytvořila rezervy na špatné úvěry ve výši 1,26 mld. Kč, což je v porovnání s předchozím kvartálem pokles o 20%. V 1Q byl však výrazný vliv jednorázového defaultu většího klienta. Větší riziko nadále vidíme v korporátním sektoru, díky pokračujícímu růstu nezaměstnanosti se však můžou problémy v retailovém sektoru postupně zvětšovat.
Celkově hodnotíme výsledky Komerční banky jednoznačně pozitivně, když banka prezentovala lepší čísla jak na provozní úrovni, tak tvorba opravných položek byla nižší než se očekávalo. Pozitivní vliv může z krátkodobého pohledu příštích několika dní postupně vyprchávat, jelikož akcie posílila za poslední měsíc o více jak 25% a může se dostavit vybírání zisků. Ze střednědobého pohledu výsledky však budou z našeho pohledu pro titul oporou.

Fio, burzovní společnost, a.s., David Brzek, makléř Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka. https://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde