Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pilulka oznámila restrukturalizaci a propouštění s cílem uspořit 100 mil. Kč ročně, opustí Rumunsko

Pilulka oznámila restrukturalizaci a propouštění s cílem uspořit 100 mil. Kč ročně, opustí Rumunsko

28.6.2023 18:13, BAAPILLE

Česká e-commerce lékárenská společnost Pilulka po uzavření trhu oznámila konsolidační balíček, v rámci kterého plánuje snížit roční náklady téměř o 100 mil. Kč a ukončit svou činnost v Rumunsku.

Zdroj:Pilulka.cz

Zdroj:Pilulka.cz

Společnost dnes po uzavření trhu oznámila restrukturalizační kroky, které mají za cíl posílit pozici Pilulky na trzích v Česku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku.  

Hlavními kroky společnosti, které mají vést ke snížení nákladů jsou:

  • ukončení působení v Rumunsku
  • spojení jednotlivých oddělení ve skupině do jedné mezinárodní struktury
  • snížení počtu zaměstnanců v Praze, Bratislavě a Bukurešti
  • změny ve vedení společnosti
  • omezení akvizičních aktivit a investic

Změny ve vedení

Novým finančním ředitelem se stane Tomáš Hospůdka, který ve společnosti působil na pozici ředitele controllingu a vztahů s investory. Společnost opustí David Staněk, který působil na pozici finančního ředitele a provozní ředitel, Michal Hanáček. Novým ředitelem nových trhu bude Jaromír Řánek.

Komentář Petra Kasy a tržby za 1H

Člen představenstva, Petr Kasa uvedl: „Zahájili jsme celofiremní transformaci. V následujících týdnech dojde k mezinárodnímu sloučení a zúžení jednotlivých týmů rozprostřených v několika zemích. Zmíněné kroky se dotknou velké části zaměstnanců a bude ukončena spolupráce s 50 zaměstnanci na centrálách v Praze, Bratislavě a Bukurešti. Reorganizace v řízení, ale i provozu, bude mít s postupným náběhem pozitivní dopad na náklady společnosti ve výši vyšších jednotek milionů korun měsíčně.” V roce 2022 měla Pilulka dle prezentace při úpisu průměrně 383 zaměstnanců. Již v prosinci 2022 oznámili propuštění 15 % zaměstnanců centrály společnosti.

„Na naší ambici modernizovat lékárenský trh se nic nemění. Veškeré kroky jsou vedeny tak, aby neměly dopad na růst tržeb a ziskovosti. Počítáme, že rok 2023 bude nejúspěšnějším rokem v historii Pilulky, čemuž napovídá i první pololetí, kde skončíme okolo 6 % nad tržbami loňského roku s optimistickým výhledem na druhé pololetí,“ dodal Martin Kasa, rovněž člen představenstva Pilulky.

Komentář analytika

„Restrukturalizace a opuštění Rumunska není po slabých výsledcích sekundárního úpisu překvapení, zvlášť když Pilulka na možnost opuštění tohoto trhu zmiňovala již v prospektu. Plánované roční úspory 100 mil. Kč jdou z většiny právě na vrub exitu z Rumunska, které loni přineslo při tržbách 74 mil. na úrovni EBITDA ztrátu 20 mil. Kč,“ uvádí analytik Fio banky Jan Tománek.

„Naznačený 6% růst tržeb za první pololetí je v souladu s při úpisu komunikovaným plánem na 5,9% růst (respektive 6,0% růst bez Rumunska) za celý rok 2023. S ohledem na její zhoršení v 1Q bude pro investory dále klíčová především hotovostní pozice společnosti,“ dodává Tománek.

Akcie Pilulka

Pilulka (BAAPILLE) dnes na pražské burze odepsala 2,27 % na 430,0 Kč za akcii. Na stejné částce zakončila obchodování rovněž na RM-SYSTÉMu, kde odepsala 2,05 %.   

 

Zdroj: Pilulka

 


Jakub Němec, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,2622425,60876
USD22,5142423,76376
GBP28,1673729,73063
CHF24,8324126,21059
PLN5,662085,97632

Kompletní informace zde