Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Prabos zveřejnil výsledky za 9M, potýká se s odklady tendrů a spouští novou kampaň

Prabos zveřejnil výsledky za 9M, potýká se s odklady tendrů a spouští novou kampaň

25.10.2022 17:32, BAAPRAPM

Prabos ve videoprezentaci zveřejnil i výsledky za 9M. Potýká se s odklady tendrů a nižší poptávkou českých spotřebitelů, míří proto na zahraniční trhy a prodeje chce podpořit marketingovou kampaní.

Jedna z novinek Prabosu - model Greyman, zdroj: Prabos

Jedna z novinek Prabosu - model Greyman, zdroj: Prabos

Výsledky za 9M

Zatímco dříve zveřejněná prezentace k START day pražské burzy, o které jsme informovali zde, obsahovala výsledky za první polovinu roku, později zveřejněná videoprezentace na YouTube již obsahuje i výsledky za 3Q.

Tržby za prvních devět měsíců roku meziročně klesly o 26 %, zisk před zdaněním klesl o 54 %. Společnost také uvedla několik dalších účetních položek k 30. 9. – zůstatku na bankovních účtech 17,968 mil. Kč (na konci roku 2021: 53,5 mil. Kč) a zásob 176,545 mil. Kč (na konci roku 2021: 138,6 mil. Kč), nemovitostí, vlastního kapitálu a mzdových nákladů.

Výsledky společnosti Prabos (BAAPRAPM) za 9M 2022
(v mil. Kč)9M 20229M 2021
Tržby 254,377 344,338
EBITDA 41,874 69,823
Provozní zisk 31,415 62,626
Zisk před zdaněním 28,195 61,285

 

Vývoj tendrů a poptávky, nová kampaň

„Nárůsty cen materiálů a energií se bohužel nedaří přenášet na tendrového zákazníka v již existujících kontraktech,“ komentovala výsledky právní zástupkyně společnosti Lada Petrásková Manová. Elektrickou energii má společnost fixovanou do konce roku 2022.

Odklad tendru Policie ČR znamená výpadek v tržbách přibližně 70 mil. Kč. Společnost věří, že její nabídka bude vyhodnocena jako vítězná.

Armáda ČR v rámci stávající smlouvy objednala oproti zvyklostem z předchozích let pouze 50 % obuvi, což je výpadek na tržbách asi 40 mil. Kč. Podle společnosti však jde pouze o posunutí v čase.

Společnost přistoupila k vypovězení smlouvy s Generálním ředitelstvím cel, protože jí kvůli růstu cen vstupů nevycházely vysoutěžené ceny jako ziskové.

Ohledně poptávky firemního sektoru Prabos uvádí, že slovenské železárny U. S. Steel Košice snížily objednávky pracovní obuvi a společnost také zaznamenala zprávy o úvahách největšího odběratele pracovní auto, Škody Auto, o přesunu výroby mimo ČR.

V tendru pro rakouskou armádu společnost skončila na druhém místě. Aktuálně se účastní tendrů v Lotyšsku a plní kvartální objednávku pro švýcarskou armádu. Pro německý Bundeswehr bude v 1Q dodávat 10 tis. párů.

Společnost se potýká s úbytkem poptávky u českých spotřebitelů, hledá proto odbyt v zahraničí – v Estonsku, Portugalsku a Španělsku. Pro ČR a následně Slovensko a Polsko plánuje „největší a nejnákladnější marketingovou kampaň v historii společnosti“, ktrá odstartuje v průběhu října.

Nová outdoorová kolekce Prabos, zdroj: Prabos

Nová outdoorová kolekce Prabos, zdroj: Prabos

Úbytek zaměstnanců, outsourcování, výstavba bytů a nové stroje

Prabos se také dlouhodobě potýká s úbytkem zaměstnanců a tento problém by měl být prohlouben skutečností, že došlo ke zrušení jediného obuvnického učiliště ve Zlíně a nyní bude muset společnost déle zaškolovat zaměstnance. Na konci září měla společnost 211 zaměstnanců.

Společnost také využívá externí šicí dílnu na Slovensku s 50 pracovnicemi. Společnost také využívá služby spodkové dílny v Indii.

Prabos se tak rozhodl pro výstavbu podnikových bytů a podle případných dotačních parametrů se rozhodne o výměře těchto bytů. Společnost plánuje přestavět jednu ze svých budov na 10 bytů a sklad přesunout do logistické haly, jejíž výstavba by měla stát 40 mil. Kč.

Prabos se také pochlubil novým laboratorním strojem Stemma, který je vedle vzorků pro eliminaci zmetkovosti a vad používán i pro menší série, a průběžným zažehlovačem za více než 40 tis. EUR, který zvyšuje kvalitu, produktivitu práce a snižuje energetickou náročnost.

Nový laboratorní stroj Stemma (vlevo) a průběžný zažehlovač (vpravo) v hale s novým LED osvětlením

Nový laboratorní stroj Stemma (vlevo) a průběžný zažehlovač (vpravo) v hale s novým LED osvětlením

Komentář k navýšení podílu majoritního akcionáře

„Vedení společnosti by tímto rádo deklarovalo, že i po změně akcionářské struktury bude zachována dosavadní kontinuita přístupu k minoritním akcionářům, samozřejmě s ohledem na péči řádného hospodáře a zejména při zohlednění stávající globální hospodářské situace,“ komentovala Petrásková Manová nedávný nákup 8 % akcií společnosti ze strany majoritního akcionáře Juraje Vozára (který nyní drží 75,06 %) od Jaroslava Paláta.

Akcie Prabos

Akcie Prabos se pod tickerem BAAPRAPM obchodují na trhu START pražské burzy, kde se naposledy obchodovaly za 280 Kč, a na RM-SYSTÉMu, kde se naposledy zobchodovaly za 288 Kč.

Zdroj: Prabos plus


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde